ОСТАННІ НОВИНИ

Аудитори виявили у Львівській опері порушень на 28 млн грн: у театрі спростували

Ольга Денисяка

|

Держаудитслужба провела ревізію фінансово-господарської діяльності Львівського національного академічного театру опери та балету та виявила порушень майже на 28 млн грн. Про це повідомили в пресслужбі Західного офісу Державної аудиторської служби України.

Аудитори виявили порушення при плануванні та використанні доходів від наданих платних послуг. Зокрема, отримані кошти, які повинні були спрямовуватись на виплату зарплати працівникам, лише частково витрачалися на зазначені цілі. Решта залишалися на рахунках або витрачалися на інші непершочергові видатки. Натомість для виплати зарплати використовувалися кошти, отримані з бюджету. Як наслідок, неефективно витрачено 11,7 млн грн бюджетних коштів.

Крім того, зазначається, що при передачі орендарям одного з приміщень театру під розміщення кафе не було враховано площі спільного користування. У результаті втрачено можливість додатково отримати від оренди 2,5 млн грн доходів. Театр не скористався своїм правом для стягнення з орендаря неустойки та штрафних санкцій за неповернення ним майна після завершення терміну дії договору оренди і втратив можливість додатково отримати 2,4 млн гривень.

«Незважаючи на наявність в штаті власних фахівців, театр для виконання партій / ролей у виставах неодноразово залучав сторонніх артистів, причому не лише провідних солістів, а й інших артистів та персонал. Як наслідок, на оплату послуг запрошених артистів непродуктивно витрачено 2,2 млн гривень. Аналогічно, за наявності в штаті працівників, до посадових обов’язків яких входили юридичні послуги, монтаж / демонтаж вистави, поточний ремонт меблів, театр укладав договори і оплачував роботу сторонніх осіб. Це призвело до непродуктивних витрат на 0,3 млн гривень», – йдеться в повідомленні.

Також під час проведення виїзних концертів при розрахунку вартості наданих послуг не було враховано витрат на оплату праці працівників та проїзд і втрачено можливість отримати 2,1 млн грн доходів. Упорядкування штатних розписів театру відповідно до рекомендацій Мінкультури дало б змогу зменшити обсяг фінансової підтримки з державного бюджету на 3,3 млн гривень.

Під час аудиту виявили також заниження на 115,6 млн грн вартості нерухомого майна – пам’ятки архітектури національного значення. Крім того, виявлено випадки належного оформлення документів, які підтверджують право власності або інше речове право на земельні ділянки.

Під час ревізії виявили завищення обсягу та вартості виконаних робіт з реконструкції та капітального ремонту будівлі театру. Це призвело до втрат 2 млн грн.

За результатами державного фінансового аудиту надано низку пропозицій для поліпшення фінансово-господарського стану театру. Матеріали ревізії передали правоохоронцям.

У Львівській національній опері прокоментували результати аудиту.

«Щодо неефективно витрачених 11,7 млн бюджетних коштів для виплати заробітної плати зазначимо наступне: усі бюджетні кошти, передбачені на виплату заробітної платні, Львівська національна опера витратила виключно на виплату заробітної платні. Зазначені вище 11,7 млн грн – це отримані доходи театру від ведення основної діяльності, а саме: реалізації квитків на репертуарні вистави та кошти, отримані від здачі приміщень театру в оренду, та ін. Ці кошти були частково скеровані на дофінансування заробітної платні, оскільки дефіцит від потреби в 2023 році становить близько 20%, а також на оплату комунальних послуг, послуг пожежної охорони, поточні ремонти, постановку нових вистав та обслуговування поточного репертуару. Переважна більшість інших так званих “втрат” носить схожий оціночний характер», – прокоментували в опері.

У Львівській опері також додали, що вцілому роботу театру, відповідно до висновків перевірки, було оцінено комісією позитивно. Триває активний діалог з Держаудитслужбою щодо наданих рекомендацій і врахують деякі з них у подальшій діяльності театру.

Доповнено:

У Держаудитслужбі згодом окремо наголосили, що мова не йде про розкрадання коштів в Опері. В установі запевняють, що практично у кожній організації чи установі, куди приходять фахівці на аудит, ревізію чи перевірку закупівлі, виявляються фінансові порушення. Але фінансове порушення автоматично не означає, що була крадіжка.

«Аудит – не про пошук розкрадань і винних у них осіб. Аудит, якщо говорити простими словами, – це дослідження, наскільки ефективно і результативно установа витрачає кошти і використовує наявні приміщення, обладнання чи інші ресурси. Це пошук резервів для поліпшення фінансового стану об’єкта контролю. І такі резерви аудитори знайшли! Зокрема, виявили упущені театром можливості залучити додаткові кошти до дефіцитного на сьогодні бюджету установи. Якщо театр нашими рекомендаціями скористається, то у майбутньому він ці додаткові кошти і отримуватиме. Щодо результатів ревізії, проведеної одночасно із аудитом. Виявлено зайве витрачання 2 мільйонів гривень через завищення підрядними організаціями обсягу та вартості виконаних робіт з реконструкції та капітального ремонту приміщення театру (виконані роботи не були передбачені тендерною документацією та кошторисами), – заявили у Держаудитслужбі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *