ОСТАННІ НОВИНИ

В Україну йде спека до +37 градусів

Андрій Котенський

|

За прогнозом Українського гідрометеорологічного центру, до кінця тижня, 6 серпня, Україну накриє спека до +37 градусів.

За даними синоптиків, на зміну сьогоднішній похмурій погоді до кінця тижня на більшості території України запанує суха та ясна погода. Температура поступово підвищуватиметься від 3 до 6 серпня. Найспекотніше буде на півдні та сході України, зокрема на Одещині, Миколаївщині, Дніпропетровщині, Харківщині, Донеччині, Луганщині та Криму, де на вихідні обіцяють до 37 градусів тепла.

Трохи прохолодніше буде на заході України. До 5 серпня тут прогнозують до 33 градусів тепла із мінливою хмарністю та періодичними дощами, а подекуди й грозами. У Львові ж варто очікувати не більше 31 градусу тепла.

Водночас у центральній Україні, зокрема у Києві прогнозують до 35 градусів тепла.

Прохолода прийде зі заходу, де вже у неділю, 6 серпня, похолодає до 23-27 градусів.

Як повідомили у Центрі громадського здоров’я, висока температура повітря може негативно вплинути на здоров’я людини. Фахівці ВООЗ звертають увагу на те, що кожного року високі температури негативно впливають на здоров’я немовлят, людей похилого віку, хронічно хворих та тих, хто працює на вулиці.

Спека може спровокувати виснаження та тепловий удар, а також може загострити наявні захворювання, зокрема, серцево-судинні, респіраторні та ниркові, але дотримуючись простих рекомендацій фахівців, можна запобігти негативному впливу спекотної погоди на здоров’я:

  • Зберігайте прохолоду. Це допоможе вам уникнути негативного впливу спеки на здоров’я.
  • Уникайте спеки. За можливості не виходьте на вулицю та уникайте виконання напруженої роботи у найбільш спекотний час доби (пік активності Сонця припадає на 11:00-16:00). Перебувайте в тіні, не залишайте дітей та тварин у припаркованому транспорті, який може швидко нагрітися.
  • Підтримуйте прохолоду в домі. Намагайтеся вночі, коли стовпчики термометрів опускаються, охолодити своє помешкання. Вдень зменште теплове навантаження на житло, використовуючи штори, жалюзі та вимкнувши якомога більше електроприладів, які сприяють нагріванню повітря.
  • Дбайте, щоб тілу було комфортно у спеку. Віддавайте перевагу легкому та вільному одягу, обирайте натуральну постільну білизну. Приймайте прохолодний душ. Не забувайте про сонцезахисні засоби та головний убір.
  • Регулярно пийте воду. Важливо підтримувати оптимальний водний баланс, не чекаючи відчуття спраги. Та уникайте солодких, алкогольних або напоїв з кофеїном, адже вони сприяють втраті більшої кількості рідини.
  • Уникайте жирної та гарячої їжі. Такі продукти створюють додаткове теплове навантаження на ваш організм. Надайте перевагу фруктам та овочам, адже в них міститься високий відсоток рідини.

Головні фактори, які впливають на здатність вашого тіла охолоджуватися під час спеки:

Підвищена вологість. Коли вологість висока, піт не випаровується так швидко. Це не дає вашому тілу виділяти тепло так швидко, коли це потрібно.

Особисті фактори. Вік, ожиріння, лихоманка, зневоднення, хвороби серця, психічні захворювання, поганий кровообіг, сонячні опіки та вживання ліків, що відпускаються за рецептом, й алкоголю – все це може відігравати важливу роль у тому, чи зможе людина достатньо охолодитися в дуже спекотну погоду.

Фахівці також зазначають, що до групи найбільшого ризику під час високої температури повітря входять люди віком від 65 років, діти віком до двох років, а також люди з хронічними або психічними захворюваннями.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *