ОСТАННІ НОВИНИ

Розвідка злила закриту доповідь росіян про зрив зернової угоди

Наталя Дуляба

|

Головне управління розвідки Міноборони України опублікувало закриту доповідь для військово-політичного керівництва РФ про те, як саме росіяни зривали зернову угоду.

Так, українська розвідка отримала текст закритої підсумкової доповіді, яку готували для кремлівської верхівки про роботу росіян у спільному координаційному центрі, який діє у межах «зернової ініціативи». В документі йдеться про технології, які росіяни застосовували для перешкоджання реалізації роботи зернового коридору і в підсумку призвели до остаточного розриву угоди.

Згідно з доповіддю російська частина спільного координаційного центру бачила своїм головним завданням максимальне зменшення об’єму зерна, яке вивозили в межах відповідної угоди. Зокрема в документі йдеться: «Якісна перевірка суден також була одним з ключових елементів стримування безконтрольного зростання експорту зерна з українських портів. При цьому діяльність російських інспекторів була побудована в суворій відповідності із розробленими методичними документами з організації проведення інспекції суден. За результатами проведених інспекцій було обмежено участь в ініціативі для 46 суден і обмежені в русі 303 судна на 342 доби».

Зрив зернової угоди росіяни розбили на декілька етапів. Перший – рішення Владіміра Путіна призупинити участь РФ в зерновій угоді з 29 жовтня по 3 листопада 2022 року. У документі вказують, що це призвело до падіння об’ємів вивезення зерна з 4,2 млн в жовтні до 2,6 у листопаді.

Наступний етап – заходи з обмеження допуску суден у порт «Південний», зменшення кількості інспекційних команд (не більше двох), зупинки реєстрації зерновозів. Це дозволило росіянам «ефективно стримувати кількість суден, що прямували в українські порти і значно обмежити об’єм вивезення продовольства з України, що в цілому призвело до неможливості Києвом експортувати близько 20 млн тонн вантажів».

Росіяни звітують, що «найменша кількість продовольства, яку експортували з українських портів, 7,8 млн тонн, припала на третій етап зернової ініціативи, що тривав з 19 березня до 17 липня 2023.

Окрему увагу в доповіді росіяни звертають на зрив поставок зерна за програмою Всесвітньої продовольчої програми: «Припинені спроби українців використати чорноморську ініціативу для продовження так званої програми «Зерно з України» із залученням суден, зафрахтованих за лінією Всесвітньої продовольчої програми. Реєстрація таких суден проходила тільки після представлення письмових зобов’язань про неучасть в подібних акціях».

У підсумку автори доповіді повідомляють: «Накопичений архів знань дозволить при вирішенні подібних задач досягнути високого рівня ефективності в найкоротші терміни».

Відтак у ГУР кажуть, що при продовженні зернової угоди росіяни будуть використовувати весь накопичений «досвід» для ефективного зриву домовленостей.

«Документ свідчить, що всі дії зі зриву зернової угоди – частина єдиного заздалегідь розробленого плану. А цілеспрямований обстріл української портової інфраструктури лише черговий крок в його реалізації», – наголошують в українській розвідці.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ГУР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *