ОСТАННІ НОВИНИ

В націоналізованому «Сенс Банку» нове керівництво і наглядова рада

Андрій Котенський

|

У націоналізованому «Сенс Банку» Михайла Фрідмана та Пьотра Авена розпочав роботу новий склад членів Наглядової ради та Правління. Нове еерівництво банку було призначено Фондом гарантування вкладів фізичних осіб за поданням Міністерства фінансів України та погоджено Національним банком України, повідомляє Українська правда.

Відтепер Наглядова рада Sense Bank складається із п’яти членів: двох представників держави й трьох незалежних членів.

Головою наглядової ради призначено Аджунер Шевкі, який у 2013-2018 роках очолював представництво ЄБРР в Україні. Після цього він входив до наглядових рад низки компаній, які належали державі, зокрема «Укрзалізниці».

Також Шевкі Аджунер був головою наглядової ради «Ощадбанку», проте у 2019 році НБУ ухвалив рішення, яким не погодив його перепризначення у наглядову раду банку. Своє рішення у Нацбанку пояснили, зокрема, конфліктом інтересів, адже Аджунер був у наглядових радах як «Ощадбанку», так і клієнтів цього банку (Укренерго та Укрзалізниці).

Аджунер оскаржував своє непогодження до наглядової ради «Ощадбанку» у суді. Зрештою, у травні 2021 року Верховний суд ухвалив рішення на його користь.

Також до складу наглядової ради «Сенс Банку» увійшли:

Андрій Пронченко – член наглядової ради (незалежний). Пронченко є керуючим партнером PwC Legal Україна;

Ростислав Дюк – член наглядової ради (незалежний) – голова правління Української Асоціації фінтех та інноваційних компаній;

Андрій Свистун – член наглядової ради. Із серпня 2014 року Свистун працює начальником відділу з питань участі держави у капіталізації банків Департаменту фінансової політики Міністерства фінансів. Також у травні 2022 року Свистуна призначили членом наглядової ради в «Укргазбанку»;

Владислав Власюк – член наглядової ради, секретар робочої групи з питання санкцій проти Росії.

Також став відомий склад правління «Сенс Банку». Головою став Дмитро Кузьмін – колишній голова правління «Універсал Банку». На цій посаді він пропрацював всього декілька місяців у 2016 році, до купівлі банку Сергієм Тігіпком. Після цього Кузьмін брав участь у різноманітних конкурсах, зокрема на посаду заступника голови Фонду гарантування, а до цього – на різних посадах в «Універсал Банку».

На посадах членів правління затверджено:

Олену Зубченко – заступником Голови Правління. Людина з таким іменем входить до наглядової ради Державної іпотечної установи та ж директором департаменту фінансової політики Міністерства фінансів України.

Олексія Шклярука – членом Правління, головним ризик-менеджером. За даними видання Bankchart, він з 2016 року був членом правління «Агропросперіс Банку».

Інну Тютюн – членом Правління. Інні є заступницею голови правління Української асоціації фінтех та інноваційних компаній.

Андрія Соколова – членом Правління. За даними в LinkedIn, із кінця 2017 року працював у банку «Південний», зокрема з квітня 2020 року заступником голови департаменту корпоративного бізнесу.

Як відомо, правоохоронці викрили схему, за якою російські олігархи – колишні власники одного з найбільших українських банків хотіли вивести його мільярдні активи за кордон.

«За даними слідства, після початку повномасштабного вторгнення рф на територію України власники банку, побоюючись застосування відносно них санкцій, почали шукати шляхи протиправного виведення активів», – йдеться в повідомленні.

Для того, аби отримати доступ до прибутків банку вони планували переоформити власну частку в управлінні фінустановою на підконтрольних осіб. Та вже від імені “нових” бенефіціарів вивести мільярдні капітали за межі України.

У подальшому, щоб приховати “сліди” своєї схеми росіяни планували довести банк до штучного банкрутства, що створило б загрозу для стабільної роботи банківської системи України.

Під час обшуків за адресами головного офісу банку та місць проживання його топменеджменту правоохоронці виявили документи з доказами незаконної діяльності.

У Офісі генпрокурора додали, що саме з метою недопущення завдання шкоди фінансовій стабільності України Нацбанк прийняв рішення про виведення системно важливого банку з ринку для подальшої передачі на користь держави.

Як відомо, 22 липня 2023 року Міністерство фінансів України та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб уклали договір купівлі-продажу 100% акцій системно важливого Sense Bank, згідно з яким банк перейшов у власність держави.

Sense Bank – державний банк, один із системно важливих банків України зі 132 відділеннями по всій Україні. Фінустанова обслуговує близько 3 млн фізичних, 58 тис юридичних осіб та 86 тис ФОПів. У банку працює близько 4 тис співробітників.

Нагадаємо, власниками прямої істотної участі АТ «Сенс Банк» є ABH Ukraine Limited (Кіпр) та ABH Holdings S.A. (Люксембург), власниками опосередкованої істотної участі – громадянин РФ та Ізраїлю Михайло Фрідман, громадянин РФ та Латвії Пьотр Авен, громадянин РФ Андрій Косогов.

Через зв’язок із режимом РФ на Фрідмана та Авена ввели санкції в Європейському Союзі, Великобританії, Канаді, Швейцарії, Австралії, Новій Зеландії. Таким чином активи олігархів заблоковані.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *