ОСТАННІ НОВИНИ

Які вакансії і зарплати пропонують в Україні

Ольга Денисяка

|

Станом на липень 2023 року середній розмір зарплати у вакансіях становить 11 тисяч гривень. Про це повідомили в управлінні комунікацій Державного центру зайнятості.

Тенденції, які складаються на  ринку праці в поточному році, свідчать про  поступове відновлення малого та середнього бізнесу та зростання ділової активності насамперед у тих галузях економіки, які важливі для країни у стані війни. Одним із маркерів, які найкраще характеризують наявність зазначених вище процесів, є зростання попиту на працівників відповідних професій.

Отже, топ 10 професій за кількістю наявних пропозицій роботи на Єдиному порталі вакансій виглядає так:

  1. Продавець-консультант – 15 323 вакансій;
  2. Водій –  8 409;
  3. Менеджер з продажу –  7 350;
  4. Бухгалтер – 5 793;
  5. Кухар -5 553;
  6. Інженер – 4 742;
  7. Лікар –  3 390;
  8. Вантажник –  3 268;
  9. Швачка – 2 693;
  10. Фармацевт – 2 432.

Максимальний розмір заробітної плати в запропонованих вакансіях становить: продавець-консультант – 100 тис. грн; менеджер з продажу –  275 тис. грн; водій  – 120 тис. грн; бухгалтер – 107,5 тис. грн; кухар – 115 тис. грн; інженер – 140 тис. грн; лікар – 100 тис. грн; вантажник – 35 тис. грн; швачка – 54 тис. грн; фармацевт – 64 тис. грн.

Щодо вакансій, які подаються роботодавцями безпосередньо до Державної служби зайнятості, то ситуація така. У регіональному розрізі найбільша кількість вакансій зареєстрована у м. Київ, Львівській, Дніпропетровській, Одеській та Київській областях. У професійному розрізі, вже традиційно, найбільше вакансій роботодавцями подано для працевлаштування:

• кваліфікованих робітників з інструментом – 21% всіх поданих вакансій (швачка, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, слюсар-ремонтник, слюсар-сантехнік, електрогазозварник, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, пекар, слюсар-електрик з ремонту електроустаткування);

• робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин – 16% (водій, тракторист, токар, оператор заправних станцій, дорожній робітник, машиніст екскаватора, водій навантажувача, фрезерувальник, оператор верстатів, кранівник);

• працівників сфери торгівлі та послуг – 15% (продавець, кухар, охоронник, офіціант, соціальний робітник, бармен, перукар, молодша медична сестра, поліцейський).

Середній розмір заробітної плати у вакансіях, що подаються до  служби зайнятості, становить 11 тис. гривень, зокрема для:

 • керівників, менеджерів – 12 тис. гривень;

 • професіоналів – 12 тис. гривень;

 • робітників з обслуговування устаткування та машин – 12 тис. гривень;

 • працівників сфери торгівлі та послуг – 11 тис. гривень;

 • кваліфікованих робітників з інструментом – 11 тис. гривень.

При цьому в базі даних служби зайнятості  є окремі пропозиції роботи з відносно високою заробітною платою, наприклад: фахівець з розроблення комп’ютерних програм – 110 тис. грн, інженер-програміст – 90 тис. грн, ливарник металів та сплавів – 70 тис. грн, слюсар-інструментальник – 60 тис. грн, водій – 60 тис. грн, агроном – 52 тис. грн,  модельєр-конструктор – 45 тис. грн, кухар – 43 тис. грн, токар – 40 тис. грн, фрезерувальник – 40 тис. гривень.

Слід зазначити, що високий рівень оплати праці роботодавці пропонують високо кваліфікованим працівникам з досвідом роботи за виконання складних завдань, або за роботу в особливих умовах. Також, часто роботодавці вимагають наявності  у претендентів таких навичок як знання іноземної мови, вміння працювати у стресових ситуаціях, гнучкість, комунікабельність, мобільність та адаптивність.

Нагадуємо, що ви можете самостійно здійснювати пошук роботи через Єдиний портал вакансій, а через  боти у  Telegram та Viber оформити підписку на вакансії за галуззю та регіоном, або звернутись до найближчого центру зайнятості.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *