ОСТАННІ НОВИНИ

Забудовник змінив проєкт забудови на вулиці Широкій, 2 у Брюховичах

Омелян Шевчук

|

У четвер, 13 липня,  у Брюховичах відбулися публічна презентація оновленого проєкту будівництва на вулиці Широкій, 2, від SENSAR Development, а також перші громадські обговорення змін.

Забудовник презентував нові плани будівництва повноцінного готелю з великою територією та басейном, апартаментами для тимчасового проживання, лікувально-оздоровчий центр для українських військових, приватний дитсадок та розробку джерел термальних вод, які, за попередніми даними геологів, є саме на цій ділянці. А ще пообіцяв кошти на будівництво місцевої школи, як внесок у розбудову соціальної інфраструктури Брюхович.

Як розповів присутнім засновник і CЕО SENSAR Development Марк Марченко, SENSAR Development – релокована компанія із Запоріжжя, що зайшла у цей проєкт восени 2022 року. Маючи юридичні підстави будувати, забудовник, утім, зіштовхнувся з громадським спротивом та негативною реакцією Львівської міської ради.

Напередодні своєї ліквідації Брюховицька селищна рада погодила на вулиці Широкій, 2 щільну забудову багатоквартирного житла, торгових центрів та офісів. Не взявши до уваги, що тут стоїть не добудована школа, яку Брюховицька сільрада «списала» своїм рішенням. Натомість зі створенням Львівської ОТГ Львів і громадськість були одностайні: у фактично рекреаційній зоні не можна зводити багатоповерхівки.

Забудовник запевняє, що така ситуація стала для нього неприємним сюрпризом. Тож, навіть маючи на руках абсолютно всі дозволи та документи, пішов на компроміс.

«Ми родом із Запоріжжя і маємо в своєму портфелі багато проєктів, три з яких ми добудували вже під час війни у місті за 40 км від лінії фронту. Маємо певний досвід в будівництві. І коли зіштовхнулись із такою ситуацією, а для нас це вперше за всі роки роботи, то вирішили дослухатись до бажань громади і піти назустріч. Адже хочемо бути корисними в місті, яке нас прихистило, де ми зараз живемо, працюємо і будуємо. Війни в нашому житті достатньо. Ми хочемо будувати сучасні проєкти, які будуть відповідати всім потребам часу і людей», – зазначив під час зустрічі Марк Марченко.

Він також запевнив, що на ділянці не буде багатоповерхівок чи торгових центрів, як планували на початку. Проєкт повністю переосмислили і комерційну привабливість вирішили шукати у побудові та адмініструванні готелю. Таким чином щільність забудови ділянки зменшили до 25%, що дасть змогу зберегти багаторічні дерева, яким загрожувала вирубка.

Готель з апартаментами буде невисоким – на три, в деяких корпусах чотири поверхи. Із басейном. Для проєкту вже шукають міжнародного оператора – ведуть перемовини зокрема із Radisson, Hilton та Rixus.

На першому поверсі передбачена комерція і приватний дитячий садок.

Забудовник також обіцяє збудувати реабілітаційний центр до 1000 квадратних метрів. Кажуть, це буде своєрідним продовженням проєкту реабілітаційного центру UNBROKEN, який активно розвиває Львів. Аби наші захисники, які потребують лікування, могли якісно лікуватись і відновлюватись вдома, а не їхати за кордон.

У SENSAR Development запевнили, що вже проводять початкові роботи з вивчення ґрунту, щоб визначити термальний потенціал на цій ділянці. У разі позитивних висновків фахівців готові коригувати проєкт, адже це комерційно привабливий фактор, бо наразі у Львові ніхто не зреалізував подібного проєкту.

Щодо недобудованої школи на ділянці, Марк Марченко повідомив, що за висновком експертів її необхідно демонтувати, бо в такому вигляді вона небезпечна і не підлягає відновленню.

«Ми маємо можливість та бажання долучитися фінансово до добудови нової школи у Брюховичах. Бо нам не байдуже. Відповідний лист про 10 мільйонів гривень як соціального внеску вже завтра скеруємо у Львівському міську раду», – повідомив він.

Під час презентації нового проєкту був присутній також директор департаменту міської агломерації Львівської міськради Юрій Лукашевський, який зауважив: «Забудовник вирішив оновити свій проєкт і підлаштувати його більше під потреби громади, а не свого бізнесу, а також добровільно долучитися до будівництва школи в Брюховичах… Побачимо, як буде з реалізацією цих обіцянок, але для себе роблю висновок, що Львів – місто, яке надихає на добрі справи».

Обговорення нового проєкту зачепило ряд дискусійних питань, відтак забудовник запевнив, що це не остання зустріч із мешканцями.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *