ОСТАННІ НОВИНИ

У Раді хочуть врятувати фігурантів сотень корупційних справ, – Шабунін

Андрій Котенський

|

У Верховній Раді розглянуть маленьку правку до законопроєкту №8235, яка може декриміналізувати сотні корупційних справ, включно зі схемами «Роттердам+» та «Укрнафти». Якщо це рішення буде прийнято то це також дасть «зелене світло» на відмивання коштів при відбудові України та закупівлях для Збройних Сил України. Про це повідомив глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

За словами Віталія Шабуніна, правкою в технічному законопроєкті депутати збираються відмазати купу старих ТОП корупціонерів і убезпечити сьогоднішніх.

«Нардепи вбивають сотні корупційних справ, включно зі схемами «Роттердам+» та в «Укрнафті», і дозволяють безкарно красти на відбудові та закупівлях для ЗСУ.

Робитимуть це правочкою до законопроєкту № 8235, яким вносять технічні зміни до Кримінального кодексу», – йдеться у повідомленні Шабуніна.

Як пояснює керівник ЦПК, сам законопроєкт вносить технічні зміни до Кримінального кодексу. Проте народні депутати використовують його, щоб декриміналізувати численні злочини, які розслідують НАБУ/САП або вже розглядає Антикорупційний суд.

«Статтю «покращують» так, щоб зі складу злочину (зловживання владою або службовим становищем) випали випадки, коли чиновник зловживає владою не на свою користь, а на користь третіх осіб», – повідомив він.

Шабунін зауважує, що ця правка допоможе звільнити від потенційної відповідальності зокрема фігурантів таких справ:

Роттердам+, де посадовці НКРЕКП приймали незаконні рішення в інтересах групи компаній ДТЕК Ріната Ахметова. За висновками слідства, схема завдала збитків державі на близько 40 млрд грн;

Справа посадовців «Укрнафти», що діяли в інтересах третіх осіб, зокрема групи олігарха Коломойського. Дії посадовців призвели до збитків державі на понад 13 мільярдів гривень;

Справа Романа Насірова, який зловживав владою на користь екснардепа Олександра Онищенка. Справа знаходиться на фінальній стадії розгляду у ВАКС.

«У разі прийняття цієї правки ці та сотні інших корупційних справ за цією статтею доведеться закрити. Уже ухвалені у ВАКС вироки в більшій кількості справ за цією статтею будуть скасовані. На додачу нардепи також пропонують значно ускладнитись розслідування справ про штучне завищення цін у закупівлях. Зокрема проблема виникне під час розслідування справи «яєць по 17 гривень», які купували в Міноборони. У правці пропонують визнавати злочином тільки завдання «реальної матеріальної шкоди».

Це означає, що купівля держорганом товару за вдвічі завищеною ціною скоріше за все не вважатиметься завданням «реальної матеріальної шкоди» державі», – наголосив Віталій Шабунін.

За словами юриста ЦПК Вадима Валько, аналогічна ситуація виникне, наприклад, і з випадками продажу державних активів чи здачі їх в оренду за заниженою ціною.

«По суті, депутати такими правками «вбивають» одразу двох зайців: рятують від відповідальності багатьох чиновників, яких вже зловили на зловживаннях, а також  дають дозвіл для зловживань і крадіжок  на відбудові. Ця одна правка не лише декриміналізує сотні вже вчинених злочинів – вона надає чиновникам безмежні можливості зловживати й не нести жодної відповідальності у майбутньому. Це просто огидний сигнал нашим західним партнерам, які нам сьогодні надають нам військову допомогу та від яких ми очікуємо допомогу з відбудовою», – додає Валько.

Він також зауважує, що Україна досі не виконала ряд антикорупційних заходів, необхідних для відкриття переговорів про вступ України до ЄС. Так, не виконано жодного заходу, який стосується рекомендації Єврокомісії щодо «посилення боротьби з корупцією шляхом ефективних розслідувань і належної динаміки судових справ». Зокрема, досі не відновлене електронне декларування, а окремі топкорупційні справи роками не можуть пройти навіть підготовчу стадію у суді.

Вже сьогодні поправка має розглядатися профільним правоохоронним комітетом парламенту і на цьому тижні законопроект буде розглядати парламент до другого читання.

Хто виносить на розгляд Ради цю правку

Скандальну правку до Кримінального кодексу ініціював колишній член забороненої в Україні проросійської політичної партії ОПЗЖ, народний депутат України 9-го скликання Григорій Мамка.

Після розголосу інформації народна депутатка України від «Слуги народу» Юлія Яцик запевнила, що скандальна правка вже відхилена.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *