ОСТАННІ НОВИНИ

Президенти України та Польщі в Луцьку вшанували жертв Волинської трагедії

Андрій Котенський

|

9 липня Президент України та Польщі зустрілися в Луцьку. Володимир Зеленський та Анджей Дуда завітали до Кафедрального костелу святих Петра й Павла, щоб вшанувати жертв Волинської трагедії, повідомляє Суспільне.

Візит глав двох держав у Луцьку заздалегідь не анонсували. Напередодні ввечері у міській раді повідомили, що рух транспорту на вулицях Старого міста, де розташований костел, буде перекрито у зв’язку із проведенням заходів з вшанування пам’яті жертв Другої світової війни та 80-ї річниці Волинської трагедії.

На месу прибув митрополит Православної церкви України Епіфаній, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, а також глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав.

«Разом вшановуємо всіх невинних жертв Волині! Памʼять нас єднає! Разом ми сильніші», – повідомив Володимир Зеленський.

На месі у Луцькому костелі святих Петра й Павла окрім Анджея Дуди також перебувала делегація з Польщі та іноземні журналісти.

Жалобна меса у костелі завершилася орієнтовно о 12:00. Президент України Володимир зеленський залишив захід раніше. Анджея Дуду біля костелу чекали декілька сотень лучан.

Волинська трагедія – обопільні етнічні чистки конфліктуючого польського та українського населення, здійснені Українською Повстанською Армією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту, радянських партизанів та українського і польського цивільного населення у 1943 році під час Другої світової війни на Волині.

Точної кількості жертв Волинської трагедії не встановлено досі. Якщо відкинути найбільш завищені та применшені дані польських та українських істориків то кількість жертв серед місцевих поляків оцінюється у близько 50 тисяч людей, натомість кількість убитих українців оцінюють близько 20 тис. людей.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *