ОСТАННІ НОВИНИ

Вибух у суді в Києві. Що відомо

Андрій Котенський

|

У Шевченківському суді Києва лунали вибухи та стрілянина. Задіяв вибухові пристрої чоловік, якого доставили на судове засідання. Він загинув, коли підірвав вибуховий пристрій під час штурму, повідомив в.о. голови Національної поліції України Іван Вигівський.

За його словами поранення також отримали двоє спецпризначенців КОРД.

За даними Офісу генерального прокурора, обвинувачений, якого доставили в суд для участі у судовому засіданні, перебуваючи у вбиральні, вчинив спробу втечі з-під варти близько 17.20. При цьому він двічі використав невстановлений вибуховий пристрій.

Як повідомила суддя-спікерка Ірина Фролова, вибух вчинив боєць батальйону «Січ» Ігор Гуменюк, якого обвинувачували у підриві гранати біля Верховної Ради 31 серпня 2015 року. Вибухи пролунали під час конвоювання Гуменюка із зали судових засідань, на якому було вирішено питання продовження строку тримання під вартою.

Як відомо, 31 серпня 2015 року Верховна Рада схвалила зміни до Конституції щодо децентралізації, яким дозволяла створення окремих законів для самоврядування в Донецькій та Луганській областях. Цей закон ухвалили на виконання Мінських домовленостей, а під будівлею парламенту почалися сутички мітингувальників, які виступали проти законопроєкту.

За версією слідства, під час мітингу 21-річний боєць батальйону «Січ» Ігор Гуменюк кинув у натовп гранату (за іншими даними – вибуховий пакет), поки інший боєць «Січі» Сергій Крайняк запалив димову шашку, аби відволікти правоохоронців.

Унаслідок вибуху гранати біля Верховної Ради загинули четверо нацгвардійців-строковиків: Ігор Дебрін, Дмитро Сластиков, Богдан Дацюк, Олександр Костін; 140 осіб, переважно правоохоронців, отримали поранення.

Наступного дня затримали до 15 осіб за підозрою у організації масових заворушень, але більшість зрештою відпустили з-під варти. Гуменюк та Крайняк отримали підозру в здійсненні терористичного акту за попередньою змовою та весь цей час залишалися під вартою.

До арешту в серпні 2015 року Гуменюк служив у зоні АТО майже 7 місяців, його командир на перших судових засіданнях повідомляв, що у затриманого не було жодних конфліктів під час служби. З 2016 року справа розглядається в Шевченківському райсуді Києва. Сергій Крайняк раніше вийшов з СІЗО під домашній арешт, а зараз перебуває на Донбасі у складі ЗСУ.

Загиблому Ігорю Гуменюку сьогодні в черговий раз продовжили перебування під вартою – він провів у СІЗО майже 8 років.

На фото Ігор Гуменюк, який загинув під час спроби втечі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *