Андрій Костін: «У Гаазі запрацював ІСРА, це початок кінця безкарності за злочин агресії»

|

Генеральний прокурор України Андрій Костін про старт роботи у Гаазі Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України (ICPA) та його значення для правосуддя:

«Довгоочікуваний день настав: Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії офіційно розпочинає роботу! Маю честь зробити цей історичний крок разом з Ладіславом Хамраном, Дідьє Рейндерсом, Карімом Ханом, Кеннетом Політом, Ділан Ешільгьоз-Зегеріус, генеральними прокурорами країн Спільної слідчої групи (JIT), Латвії – Юрісом Стукансом, Литви – Нідою Грунскене, Румунії – Алексом Флоріном Флорентою та іншими шановними колегами.

Це початок кінця безкарності за злочин агресії. Від сьогодні в Гаазі працюватимуть українські прокурори. Представники JIT з Латвії, Литви, Естонії, Польщі та Румунії разом із ними долучаться до роботи ICPA на стартовому етапі. Спеціальний прокурор Міністерства юстиції США з питань злочину агресії підтримуватиме діяльність центру. Інші країни та інституції зможуть приєднатися протягом найближчих місяців.

ICPA має особливе значення для України – це чіткий сигнал, що світ об’єднаний і непохитний на шляху забезпечення відповідальності російського режиму за всі його злодіяння: злочин агресії, геноцид та воєнні злочини.

На жаль, в архітектурі міжнародного кримінального правосуддя існує проґалина щодо відповідальності за злочин агресії. ICPA стане одним з елементів, який посилить юридичні механізми заборони агресії, доповнить та зміцнить цю архітектуру.

Щиро вдячні кожному з партнерів, які долучилися до створення цього центру: Євроюсту, який розміщує його на базі своїх потужностей, Єврокомісії, яка забезпечує фінансування, представникам JIT та Мін’юсту США, які беруть участь у його роботі, та уряду Нідерландів, який систематично підтримує цю та інші важливі ініціативи у сфері міжнародного правосуддя.

Твердо переконаний, що разом ми зможемо відновити справедливість. Це означає невідворотне покарання агресора, Росії, яка розв’язала найкривавішу війну в Європі та продовжує щодня порушувати міжнародне право і права людини».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *