ОСТАННІ НОВИНИ

До 15 років за корупцію в судах: Зеленський увів у дію рішення РНБО

Ольга Денисяка

|

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО « Про прискорення судової реформи та подолання проявів корупції у системі правосуддя». Про це йдеться в указі на сайті Офісу президента.

Згідно з рішенням, РНБО пропонує внести зміни до Кримінального кодексу України, щоб посилити відповідальність за корупційні правопорушення у сфері правосуддя, передбачивши за це ув’язнення від 10 до 15 років із конфіскацією майна.

Також пропонується посилити роль інституту суду присяжних та розширити випадки його застосування. 

Крім того, РНБО пропонує внести зміни до законів України « Про судоустрій і статус суддів»  та « Про Вищу раду правосуддя», серед іншого::

  • удосконалення порядку обрання суддів Верховного Суду до Великої Палати Верховного Суду та запровадження механізму їх відкликання зборами суддів відповідних касаційних судів;
  • проведення Вищою радою правосуддя перевірки всіх суддів Верховного суду на предмет можливого вчинення ними дисциплінарних проступків або грубого чи систематичного нехтування обов’язками судді, підтвердження законності джерел походження майна.
  • можливості запровадження періодичного психофізіологічного опитування суддів із застосуванням поліграфа;
  • запровадження психофізіологічного опитування із застосуванням поліграфа як умови при доборі кандидатів на посаду судді місцевого суду, конкурсу на зайняття вакантних посад суддів апеляційних судів, вищих спеціалізованих судів та Верховного Суду з метою вироблення оптимальної та ефективної процедури перевірки відповідності кандидатів у судді критеріям доброчесності, професійної етики або існування інших обставин, які можуть негативно вплинути на суспільну довіру до судової влади у зв’язку з призначенням такого кандидата на посаду судді;
  • ухвалити справедливі та прозорі правила і процедури розгляду етичних порушень членами Вищої ради правосуддя.

РНБО закликала Верховну Раду ухвалити проєкт Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення розгляду справ стосовно дисциплінарної відповідальності суддів та забезпечення роботи Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя (реєстр. № 9261).

Уряду доручили підготувати концепцію подальшого реформування Конституційного Суду України у взаємодії з Венеціанською комісією.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *