ОСТАННІ НОВИНИ

У Брюховичах демонтували радянський пам’ятник

Анастасія Диняк

|

У селищі Брюховичі, у межах деколонізації, 28 червня демонтували пам’ятник радянської епохи «Мати-Батьківщина». Його перемістять до музею «Територія Терору». Про це повідомили у пресслужбі міської ради.

Так, скульптура була виготовлена на Львівській кераміко-скульптурній фабриці у 1956 році і є пам’яткою історії. Її перенесуть до Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору».

Також у Львівській громаді мають демонтувати скульптуру «Воїн», що у Винниках. Пам’ятник також є пам’яткою історії і його теж перенесуть до музею «Територія Терору».

Нагадаємо, рішення про демонтаж цих пам’ятників  раніше затвердила робоча група щодо деколонізації топоніміки у Львові.

«На засіданні робочої групи було прийнято рішення про демонтаж та перенесення кількох скульптур, оскільки вони підпадають під елементи колонізації. Прийнято рішення перемістити їх до музею «Територія Терору». Дорожня карта зайняла певний час, бо це – пам’ятки. І це ускладнює процес. Та ми пройшли всі процедури, отримали необхідні дозволи і сьогодні демонтували першу скульптуру – «Мати-Батьківщина», що у Брюховичах», – зазначив перший заступник мера Львова Андрій Москаленко.

Він додав, що скульптура буде зберігатися у музеї тоталітарних режимів. Там зберігаються і елементи з комплексу, що був на вул. Стрийській, та низка інших радянських елементів, які раніше демонтували у Львові.

Зауважимо, у квітні 2022 року у Львові створили робочу групу, головним завданням якої є деколонізація топоніміки та заборона використання у Львівській громаді географічних назв та символіки Росії. На сьогодні, за результатами напрацювань робочої групи, у Львівській МТГ вже перейменовано 50 вулиць.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *