ОСТАННІ НОВИНИ

Ексвійськовий намагався переманити українських пілотів на сторону РФ

Анастасія Диняк

|

Служба безпеки України оголосила про підозру зраднику, який хотів переманити українських військових пілотів на сторону РФ. Ворожим агентом виявився льотчик у відставці. Про це повідомили у СБУ.

Контррозвідка Служби безпеки викрила російського агента, який збирав розвіддані про аеродроми ЗСУ та персональні дані українських військових льотчиків. Зрадником виявився військовий пілот у відставці, мешканець тимчасово окупованого Бердянська.

На початку повномасштабного вторгнення він дистанційно вийшов на одного з командирів 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку ЗС РФ, з яким раніше навчався в училищі льотчиків.

Чоловік запропонував окупанту свою допомогу у війні проти України. Встановлено, що зрадник готував списки діючих пілотів Повітряних сил ЗСУ.

Для збору персональних даних зрадник обдзвонював колишніх однокурсників і «в темну» розпитував у них потрібну інформацію, у тому числі додаткові контактні дані, місця проживання та несення служби.

Передусім агресора цікавили фахівці, які мають практичний досвід управління літаками Miг-29, CУ-24, СУ-25, СУ-27, Ан-26 та Іл-76, а також вертольотами Мі-8 та Мі-24.

За оперативними даними, ці відомості росіяни планували використати для спроб вербування українських льотчиків на користь Росії.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Йому загрожує до п’ятнадцяти років за ґратами або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна.

Наразі фігурант переховується від правосуддя на тимчасово окупованій території на півдні України. Втім, співробітники СБУ проводять комплексні заходи для притягнення до відповідальності.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *