ОСТАННІ НОВИНИ

7 років ув’язнення. Із РФ повернувся колишній політв'язень Андрій Захтей

Андрій Котенський

|

На батьківщину повернувся колишній український політв’язень Андрій Захтей. Чоловік розповів, що зміг виїхати з Росії через Латвію, а після цього через ЄС він перетнув кордон України на Львівщині. Андрій Захтей відбув 6,5 років за ґратами. У лютому 2023 року він вийшов на свободу після закінчення відбування незаконного покарання, повідомляє Суспільне. Львів.

Зустрічали Андрія Захтея дружина Оксана та 7-річна донька Олександра, яку він бачив, коли їй було кілька місяців.

Як відомо, Андрія Захтея затримали в Криму у серпні 2016 року. Співробітники окупаційного ФСБ тоді звинуватили його в диверсійній діяльності. За версією звинувачення, Захтей, який займався у Криму приватними перевезеннями, мав зустріти начебто диверсійну групу та перевозити по півострову. Андрій Захтей отримав статус політв’язня за рішенням міжвідомчої комісії, після повторного звернення його дружини.

Колишній політв’язень після закінчення терміну за «диверсійну діяльність», у лютому цього року не міг одразу потрапити додому через бюрократію. Після звільнення в лютому його мали відправити до України, однак через війну цього не зробили та тримали в Центрі для іноземців у Ростовській області.

Зараз Андрій планує присвятити час своїй сім’ї та проходити лікування і реабілітацію.

Що відомо про справу колишнього політв’язня Андрія Захтея

За період із серпня до листопада 2016 року в Криму було затримано 9 громадян України, серед яких був Андрій Захтей. Співробітники окупаційного ФСБ звинуватили їх в диверсійній діяльності на півострові в інтересах структур Міноборони України.

Його затримали у серпні 2016 в районі Армянська. Тоді ФСБ заявила про проникнення до Криму української диверсійної групи, внаслідок перестрілки з якою загинули двоє російських військових.

За версією звинувачення, Захтей, який займався у Криму приватним візництвом, мав зустріти групу та забезпечити її переміщення по півострову.

Окупаційний Верховний суд Криму засудив його за звинуваченнями у підготовці диверсії з використанням зброї до 6,5 років позбавлення волі.

Захтей заявляв про тортури, яких зазнав під час затримання та слідства.

Він визнав провину щодо власної участі, не називаючи нікого з інших фігурантів справи, і підписав угоду зі «слідством». Російського громадянства, яке він отримав після того, як переїхав до Криму, Захтей був позбавлений за рішенням «суду» влітку 2017 року.

У жовтні 2022 року Андрія Захтея у виправній колонії суворого режиму N1 м. Сімферополя в окупованому Криму помістили на 10 діб «в яму» — карцер у підвалі колонії, за нібито порушення режиму.

Міжвідомча комісія визнала його політв’язнем після повторного звернення його дружини.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *