ОСТАННІ НОВИНИ

Окупанти намагаються атакувати на чотирьох напрямках, на півдні обороняються, – Генштаб

Наталя Дуляба

|

На 475 добу війни російські окупанти продовжують обстрілювати міста України, на фронті намагаються наступати на Лиманському, Бахмутському, Мар’їнському та Авдіївському напрямках. Тут відбулось 22 бойових зіткнення. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу за 13 червня.

Протягом доби російські окупанти завдали чергового ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши 16 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 та 4 іранські ударні дрони Shahed по об’єктах критичної інфраструктури на Харківщині та житлових будинках у Кривому Розі.

Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 11 крилатих ракет та один ударний безпілотник.

Крім того, ворог завдав 29 авіаційних ударів та здійснив близько 20 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури, житлові будинки, іншу цивільну й адміністративну інфраструктуру.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Ситуація на Волинському та Поліському напрямках без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Республіка Білорусь і надалі надає свої полігони для підготовки підрозділів ЗС РФ.

На Сіверському та Слобожанському напрямках агресор зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом доби обстріляв населені пункти Карповичі Чернігівської області, Нововасилівка, Середина-Буда, Атинське, Білопілля, Павлівка, Ободи Сумської області, а також Івашки, Уди, Стрілеча, Лук’янці, Ізбицьке, Стариця, Синельникове, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Бударки та Вільхуватка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаудару в районі Крохмального Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Кам’янка, Тополі, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Куп’янськ, Кислівка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку окупанти вели безуспішні наступальні дії в районах Веселого та Роздолівки. Завдали авіаційних ударів по населених пунктах Білогорівка Луганської та Веселе Донецької областей. Під артилерійськими обстрілами опинились Невське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку рашисти безуспішно наступали у напрямку Оріхово-Василівки та Білої Гори. По районах Григорівки та Сухої Балки Донецької області вдарили з авіації. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Іванівське, Дружба, Торецьк, Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку окупанти наступальних дій не проводили. Били з авіації в районі Авдіївки. Здійснили артилерійські обстріли районів населених пунктів Авдіївка, Сєверне, Водяне, Первомайське, Нетайлове, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі 14 атак у районі міста Мар’їнка, водночас росіяни завдали тут авіаційного удару. Гатили з артилерії у районі Красногорівки, Мар’їнки, Георгіївки, Максимільянівки, Побєди, Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаудару в районі Вугледара, Золотої Ниви, Великої Новосілки. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Шахтарське Велика Новосілка, Сторожеве, Благодатне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках війська РФ продовжують вести оборонні дії. Завдали авіаційного удару в районі Малої Токмачки Запорізької області. Здійснили артилерійські обстріли таких населених пунктів як Времівка, Новопіль Донецької області; Левадне, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Жереб’янки, Кам’янське Запорізької області; Зміївка, Козацьке, Миколаївка, Вірівка, Інженерне, Зеленівка, Антонівка, Білозерка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Українська авіація за добу завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу окупантів та 3 – по їхніх зенітно-ракетних комплексах.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, склад боєприпасів, зенітно-ракетний комплекс, артилерійський підрозділ на вогневій позиції, засіб протиповітряної оборони та станцію радіоелектронної боротьби рашистів.

«У затопленій Голій Пристані окупанти зберігають свою присутність, здійснюють обстріли евакуаційних пунктів та звинувачують у цьому підрозділи ЗСУ. В свою чергу окупаційна так звана влада примушує місцеве населення говорити на відеокамеру слова вдячності підрозділам “МЧС РФ” за начебто порятунок та евакуацію. Хоча весь цей час так і не дочекавшись допомоги від окупаційної влади, люди були вимушені самотужки рятувати один одного. Після стабілізації ситуації та відходу води, повертаючись у місто, люди стають свідками мародерства та пограбувань власних осель», – додають у Генштабі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *