ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові для незрячих людей адаптують нові книги та фільми

Анастасія Диняк

|

У Львові стартував новий проєкт з адаптації низки літературних і кінематографічних творів для людей з інвалідністю по зору. Про це повідомили у пресслужбі міської ради.

Так, проєкт реалізовує громадська організація Львівський осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», за підтримки Українського культурного фонду.

Координаторкою проєкту є незряча львів’янка Оксана Потимко, а загалом у команді – 12 спеціалістів. Це редактори текстів шрифтом Брайля, аудіодискриптори та експерти, художники і звукорежисери, диктори.

Зокрема, це народна артистка України Олександра Бонковська, артист ВФ «Піккардійська терція» Ярослав Нудик, акторка Першого театру Леся Шкап’як, звукорежисер театру ім. Марії Заньковецької Ярослав Босий, художниця театру «Люди і ляльки» Еля Босович. У інклюзивній команді професіоналів є й кілька незрячих спеціалістів.

Проєкт передбачає:

  1. публікацію шрифтом Брайля трьох книг: «Подолати минуле. Глобальна історія України», «Любомир Гузар. Видатні особистості. Люди, які творили історію», «Енциклопедія для допитливих. Зростаємо українцями». Тираж кожного видання сягає 60 примірників. Оскільки книги шрифтом Брайля є надзвичайно об’ємними, загальна чисельність опублікованих книжок складе 640 екземплярів;
  2. виготовлення трьох аудіокниг, згаданих вище;
  3. адаптацію для незрячих глядачів трьох повнометражних художніх фільмів, створивши аудіодискрипцію до них: «Атентат», «Нескорений», «Андрей». Стрічки українського режисера Олеся Янчука знайомлять глядачів з діяльністю видатних особистостей української історії – Степаном Бандерою, Романом Шухевичем, Андреєм Шептицьким.

«Мета проєкту – адаптувати для мешканців різних регіонів України, які втратили зір, серію літературних і аудіовізуальних творів українських авторів та кінокомпаній, створивши у такий спосіб новий інклюзивний культурний продукт з глибоко пізнавальним і мотивуючим змістовим наповненням. Усі виготовлені книги та фільми передамо в усі без винятку регіони України – спеціальні та інклюзивні школи і бібліотеки, онлайн-ресурси для осіб з вадами зору тощо», – каже координаторка проєкту Оксана Потимко

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *