ОСТАННІ НОВИНИ

Бізнес-партнер Коломойського привласнив 600 млн у перший день вторгнення РФ

Анастасія Диняк

|

СБУ викрила бізнес-партнера Ігоря Коломойського Михайла Кіпермана на привласненні майже 600 мільйонів гривень «Укртатнафти». Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Так, як свідчать матеріали слідства, за ініціативи колишнього члена наглядової ради компанії та бізнес-партнера Ігоря Коломойського Михайла Кіпермана з рахунків «Укртатнафти» було виведено майже 600 мільйонів гривень.

«Це було зроблено у перший день повномасштабного вторгнення РФ, ймовірно із розрахунком, що зловмисникам не доведеться відповідати за скоєну крадіжку», – зазначили у СБУ.

Схема полягала у тому, що 24 лютого 2022 року ПАТ «Укртатнафта» перерахувала на підконтрольну європейську компанію майже 600 млн грн, які передбачалися іншому постачальнику для оплати раніше зафрахтованих 84 тис. тонн сирої нафти.

На момент махінації ця сировина уже перебувала в Одеському порту і мала бути доставлена для подальшої обробки на Кременчуцький НПЗ.

Для реалізації оборудки колишній топменеджмент «Укртатнафти» створив «договір-клон», в якому змінив реквізити отримувача платежу.

Таким чином, організатори схеми перевели гроші на підконтрольну компанію, замість того, щоб розрахуватись з реальним постачальником нафти.

На підставі зібраних доказів складено підозру Михайлу Кіперману за трьома статтями ККУ:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  • ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення);
  • ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 (службове підроблення).

Наразі триває розслідування, щоб встановити всі обставини злочину і притягнути винних до відповідальності.

Зазначається, що Михайло Кіперман переховується від правосуддя за кордоном. У зв’язку з цим буде вирішуватися питання щодо оголошення його у міжнародний розшук.

Комплексні заходи проводили спільно з Бюро економічної безпеки за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

У відомстві нагадали, що раніше співробітники СБУ спільно з БЕБ викрили масштабні схеми привласнення 40 мільярдів гривень колишніми власниками і топменеджментом «Укрнафти» та «Укртатнафти».

Після цього «Укртатнафта» перерахувала у бюджет понад 1,2 мільярда гривень податків, несплачених колишнім менеджментом.

Нагадуємо, що на початку травня 2023 року, суд зняв арешт з акцій однієї з найбільших газовидобувних компаній «Укрнафтобуріння», яку держава раніше забрала у Ігоря Коломойського та партнерів.

Згодом Печерський районний суд Києва за повторним клопотанням Офісу Генпрокурора та ДБР знову арештував та передав до АРМА корпоративні права «Укрнафтобуріння», яке за даними слідства, протиправно привласнили надра Сахалінського нафто-газового родовища.

Компанія «Укрнафтобуріння» пов’язана з бізнесменами Ігорем Коломойським, Павлом Фуксом та Віталієм Хомутинніком. Компанія є однією з найбільших газовидобувних компаній України: у 2021 році видобуток газу сягнув 725,4 млн кубометрів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *