ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ підготувала підозри блогерам, які засвітили роботу ППО. Оновлено

Наталя Дуляба

|

Служба безпеки України оголосить підозру кільком блогерам, які оприлюднили відео роботи української ППО під час обстрілів Києва 16 травня. Про це пише Українська правда з посиланням на власні джерела у правоохоронних органах.

Підозру підготовано за статтею «Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану».

Однією з цих блогерів є дружина наркодилера Юрія Чернецького, який нині відбуває термін у в’язниці, співачка Інна Воронова. Під час нічної атаки росіян на Київ 16 травня вона зняла в сторіс кадри роботи української ППО. Невдовзі співачка видалила відео і записала звернення з вибаченням.

ОНОВЛЕНО: згодом СБУ офіційно повідомила, що оголосила підозру чотирьом блогеркам, які незаконно поширювали інформацію про роботу сил ППО під час масованої атаки Росії на Київ 16 травня.

Після збору доказової бази та отриманих результатів експертиз їх обвинувачують у скоєнні правопорушення, передбаченого ч.2 ст.114-2 Кримінального кодексу України. Їм загрожує до 8 років тюрми.

При цьому процесуальні дії ще щодо двох блогерів, які теж поширювали у соцмережах заборонений контент щодо роботи ППО у столиці, тривають.

Про блогерок, які вже отримали підозри, СБУ висловлюється так:

«32-річна киянка виклала заборонений контент у своїх соцмережах та надіслала його адміністратору одного із популярних Telegram-каналів. А вже за кілька годин її відеозапис був поширений на проросійських майданчиках.

Інша, 36-річна киянка, опублікувала відео з роботою ППО та результати ураження ворожих цілей у власному Instagram. Третя фігурантка також поділилася своєю відеозйомкою у соцмережах.

Четверта підозрювана – уродженка Сумщини, яка проживає у Києві. Спочатку вона відзняла результати збиття ворожих ракет, а потім розіслала файли своїм знайомим у різні месенджери. Для уникнення кримінальної відповідальності зловмисниця намагалася видалити заборонені повідомлення».

Під час невідкладних слідчих дій за місцями проживання блогерок правоохоронці виявили мобільні телефони і комп’ютери, які були використані для поширення відео.

Слідство триває.

«Вкотре наголошуємо на забороні знімати та оприлюднювати відео- і фотоматеріали про діяльність Сил оборони і наслідки ворожих обстрілів. Їхнє поширення розцінюється як коригування ворожого вогню і є злочином, що карається відповідно до закону», – підкреслюють в СБУ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: УП, СБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *