ОСТАННІ НОВИНИ

Росія несе безпрецедентні втрати особового складу, але її ресурси ще не вичерпані, – Петро Черник

Наталя Дуляба

|

За 15 місяців повномасштабної війни проти України Росія понесла безпрецедентні втрати – до 800 тисяч військових убитими і пораненими. Найбільше постраждали її сухопутні війська. Втім у росіян все ще є призовники, які хоч і не будуть висококваліфікованими бійцями, але стануть частиною «м’ясорубки» на фронті. Таку думку Армії.inform висловив військовий аналітик Петро Черник.

Так, за останніми офіційними даними українського Генштабу втрати Росії з початку повномасштабного вторгнення сягнули більше 207 тисяч військових. Йдеться саме про ліквідованих в Україні окупантів. Водночас кількість поранених росіян у рази більша.

«Цю цифру слід множити щонайменше на три і будемо розуміти, скільки ще є поранених. Це поза 600 тисяч, а то навіть і 800 тисяч. А станом на початок цієї війни весь потенціал ЗС РФ складав у межах 900 тисяч – 1 мільйона військовослужбовців. Це дійсно безпрецедентні втрати у такого типу війні», – зауважив Петро Черник.

Він навів приклади втрат особового складу в інших війнах. Зокрема, у війні В’єтнамі, яка тривала майже 20 років, США втратили всього лише 58 тисяч військових, Радянський Союз у війні в Афганістані (за 10 років) – 15,5 тисяч особового складу. Наприклад, Канада, яка вела успішні наступальні операції на Західному фронті, за всю Другу світову війну втратила близько 39 тисяч своїх солдатів.

Вищезгадані втрати РФ, зауважимо, охоплюють 15 місяців повномасштабної війни проти України.

За словами військового експерта, найбільше постраждали російські сухопутні війська. Дотепер практично повністю знищені морські піхотинці, які є якісними військовиками, наближаються до критичної точки й десантно-штурмові війська РФ. Також Петро Черник говорить про суттєві проблеми росіян з якісною підготовкою танкових екіпажів, першочергово на таких машинах як Т-62, Т-54, Т-55.

«А поява десантників на флангах у Бахмуті є свідченням того, що філософія застосування злочинців, тобто ПВК «Вагнер», не витримує ніякої конкуренції попри те, що ресурс цих людей доволі великий, адже в Росії є більше 400 тисяч засуджених, Пригожину на цю хвилину не дозволяють продовжувати вербування на класичні м’ясні хвилі під Бахмутом. Тож десантники почали брати на себе флангові удари, це є ознакою того, що дійсно підготовлений особовий склад у РФ закінчується», – відзначив аналітик.

Разом із тим не можна вважати, що кадрові ресурси Росії для війни проти України вичерпані. Як пояснює Петро Черник, справді фахових військових у РФ бракує, але для продовження так званих «м’ясних валів» на фронті Кремль кидатиме й призовників.

«Росіяни завжди мали ту компоненту, яка називається призовник. І зараз у них оголошено проведення так званих зборів з усіма призовниками, це ніщо інше ніж потенційний ресурс для відправлення у м’ясомолку в Україні. Дати автомат Калашникова, жменьку сухарів, саперну лопатку і кинути у бій – це класична російська тактика багатьох років та навіть десятиліть і століть… Так, у стратегічному контексті РФ не має достатньої кількості добре підготовлених військовиків, разом із тим у них ще залишається деякий недоторканний запас, який будуть тримати для потенційного вирішального бою», – підкреслив Петро Черник.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *