ОСТАННІ НОВИНИ

ЄС засудив переміщення ядерної зброї РФ у Білорусь

Андрій Котенський

|

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель засудив угоду між Росією та Білоруссю про переміщення російських ядерних боєголовок на білоруську територію. Про це йдеться у заяві Борреля, оприлюдненій зовнішньополітичною службою Євросоюзу, повідомляє Європейська правда.

«Це крок, який призведе до подальшої надзвичайно небезпечної ескалації», – констатував Боррель.

Верховний представник ЄС підкреслив, що це рішення суперечить зобов’язанням, які Росія взяла на себе в Будапештському меморандумі, згідно з яким Білорусь ліквідувала всю ядерну зброю зі своєї території. А також суперечить зобов’язанням, взятим у Спільній заяві лідерів п’яти ядерних держав від 3 січня 2022 року про те, що ядерна війна не може бути виграна і ніколи не повинна вестися.

«Ми закликаємо Росію дотримуватися цих зобов’язань», – зазначив Боррель.

Він додав, що білоруський режим є співучасником незаконної та неспровокованої агресивної війни Росії проти України.

«Ми закликаємо білоруську владу негайно припинити підтримку агресивної війни Росії проти України та скасувати рішення, які можуть лише сприяти зростанню напруженості в регіоні та підривати суверенітет Білорусі. Будь-яка спроба подальшої ескалації ситуації буде зустрінута рішучою і скоординованою реакцією», – йдеться у заяві глави дипломатії Євросоюзу.

Раніше в четвер міністри оборони Росії та Білорусі підписали документи про розміщення тактичної ядерної зброї на білоруській території. За словами самопроголошеного білоруського диктатора Александра Лукашенка, ядерну зброю РФ уже почали перекидати у Білорусь.

У Білому домі заявили, що домовленості між РФ та Білоруссю наразі не змінили оцінки Сполученими Штатами рівня ядерної загрози з боку РФ.

Зауважимо, що терористична Росія не вперше порушує умови Будапештського меморандуму, зокрема гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Угода про гарантії безпеки Україні у зв’язку з набуттям нею неядерного статусу була підписана між Україною, Росією, Великою Британією та США. Одночасно були підписані аналогічні меморандуми щодо гарантій безпеки Білорусі та Казахстану.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *