ОСТАННІ НОВИНИ

Створення «смуги безпеки»: в ГУР прокоментували події у Бєлгородській області РФ

Наталя Дуляба

|

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов розповів, що всі події, які розпочались 22 травня на території Бєлгородської області РФ, – це створення «смуги безпеки». Участь у них беруть виключно громадяни Росії. Про це пише Суспільне.

«Так, сьогодні (22 травня, – ред.) “Русский добровольческий корпус” та “Легион Свобода России”, які складаються з громадян РФ, розпочали операцію зі звільнення цих територій Білгородщини від так званого режиму Путіна і відсування супротивника з метою створення певної смуги безпеки для захисту українського цивільного населення», – сказав Андрій Юсов.

Він додав, що наразі воєнна розвідка України не коментуватиме безпосередньо плани цієї операції, але «її завданням і результатом має стати підвищення безпеки і захист українського мирного населення від терористичних атак та обстрілів з боку терористичних угруповань».

Юсов також зазначив, що наразі інформація про постраждалих уточнюється: «Представники РДК і легіону “Свобода Росії” наголошують на тому, що їхні заходи не становлять загрози для цивільного населення, мирних громадян і метою є відсування терористичних угруповань від кордону і звільнення території від режиму Путіна».

У пресслужбі легіону «Свобода Росії» журналістам підтвердили, що «легіон та РДК створюють демілітаризовану зону на кордоні з РФ, звідки вони не зможуть обстрілювати Україну».

«Надалі рухаємося до звільнення всієї Росії від путінського диктату та припинення злочинної війни», – зазначили там.

 

Що відбувається у Бєлгородській області РФ

Зранку 22 травня на Telegram-каналі легіону «Свобода Росії» з’явилося відеозвернення від військових, в якому вони заявили, що «повертаються додому для боротьби за свободу від влади».

Бійці «Російського добровольчого корпусу» приблизно в цей же час опублікували відео біля вказівних знаків БєзлюдівкиЧуровічєй та Любимівки – прикордонних населених пунктів Бєлгородської, Брянської та Курської областей РФ.

Зі свого боку губернатор Бєлгородської області В’ячеслав Гладков вранці 22 травня повідомив про нібито обстріл кількох сіл Грайворонського міського округу.

«Спрацювала наша система ППО. Частина ракети впала на город приватного житлового домоволодіння у селі Антонівка. Вибухотехніки та оперативні служби на місці починають знешкодження», – написав він.

Крім того, В’ячеслав Гладков сповістив про обстріл ще кількох населених пунктів: Грайворон, Козинка, Гора-Поділ, Замостя.

У Новій Таволжанці, за словами губернатора області, дрон скинув вибухівку поблизу житлового будинку, а сам літальний апарат впав за 100 м від житлової забудови.

Близько 14:00 легіон «Свобода Росії» та РДК заявили, що «звільнили» Козинку Бєлгородської області й зайшли в населений пункт Грайворон. Місцевих мешканців закликали залишатись вдома і не «чинити опору».

Невдовзі після цього губернатор Гладков заявив, що на територію Грайворонського округу зайшла «диверсійно-розвідувальна група ЗСУ» і що ЗС РФ разом із прикордонною службою, Росгвардією та ФСБ вживають необхідних заходів щодо ліквідації противника.

Речник Путіна, якого цитує російське пропагандистське медіа ТАСС, сказав, що Міноборони, ФСБ та прикордонна служба РФ доповіли російському президенту про спробу «прориву» у Білгородську область «українських диверсантів», метою яких є «відволікти від подій на Бахмутському напрямку».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *