ОСТАННІ НОВИНИ

Помер основоположник української естради Левко Дутківський

Наталя Дуляба

|

У Чернівцях на 80 році життя помер музикант, композитор, керівник легендарного ансамблю «Смерічка» Левко Дутківський. Про це повідомив журналіст і дослідник української естради Михайло Маслій.

Левко Дутківський помер 16 травня у лікарні після перенесеного інфаркту й коронавірусу.

Зазначимо, що Левка Дутківського вважають основоположником української естрадної пісні. Саме він у 1966 році заснував відомий вокально-інструментальний ансамбль «Смерічка» та керував ним до 1973 року. Цей період вважають «золотим віком» гурту.

Під егідою Дутківського у «Смерічці» засяяли такі українські легенди як Василь Зінкевич і Назарій Яремчук, Іво Бобул, Павло Дворський. Свого часу в ансамблі співала й Софія Ротару. У доробку гурту була низка пісень, написаних композитором Володимиром Івасюком.

Для «Смерічки» Левко Дутківський написав та аранжував свої перші пісні «Сніжинки падають» (1966), «Бажання» (1967), «У Карпатах ходить осінь» (1968), «Незрівнянний світ краси» (1969). Ці твори з елементами рок- і поп-музики та фольклору визначили творчий напрямок ансамблю, що стало новою музичною хвилею в українській естрадній пісні 60-70-х років.

Додамо, що Левко Дутківський народився 9 квітня 1943 року в смт. Кути Івано–Франківської області. Більшість свого життя мешкав і працював у Чернівцях. Народний артист України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *