ОСТАННІ НОВИНИ

43 держави підтримали створення реєстру збитків, завданих агресією РФ

Наталя Дуляба

|

На саміті Ради Європи в Ісландії підписали угоду про реєстр збитків від агресії РФ, що відкриває шлях для компенсацій Україні. Документ підтримали 43 держави. Про це пише Європейська правда.

Угода, що буде підписана як договір Ради Європи, передбачає залучення також держав з-поза меж організації. Водночас окремі члени РЄ можуть також утриматися від підписання.

Станом на зараз створення реєстру збитків, що буде розташований у Гаазі, підтримали або пообіцяли підтримку після завершення внутрішніх процедур 43 держави, у тому числі усі держави G7 (включаючи США, Канаду та Японію, що не є членами Ради Європи). У складі Ради Європи – 46 членів.

Разом із тим 7 держав-членів РЄ вирішили не долучатися до такої «антиросійської» домовленості.

За даними журналістів, наразі на стали підписувати угоду Азербайджан, Вірменія, Боснія і Герцеговина, Угорщина, Сербія та Туреччина. Зокрема, Сербія оголосила, що не буде підписувати жодних «русофобських» рішень та показово проігнорувала саміт.

«Дарма додавати щось про Угорщину, де автократичний режим Орбана демонструє свою окремість від Європи та дружбу з Путіним. Туреччина, представлена в Рейк’явіку на дуже низькому рівні заступника міністра, традиційно намагається не ображати Росію, і так само очікуваними є інші “непідписанти”», – йдеться у публікації.

Сама угода про реєстр збитків від агресії РФ передбачає створення бази даних для фіксації доказів втрат або збитків, завданих державі Україна, фізичним та юридичним особам через протиправні дії РФ, починаючи 24 лютого 2022 року.

Також у цю базу даних будуть вносити фінансові претензії постраждалих до РФ. Передбачено, що узгоджені та підтверджені претензії будуть реалізовані згодом, коли міжнародна спільнота узгодить механізм компенсації та джерела його наповнення.

В офіційно підписаних в Рейк’явіку документах є посилання на цей майбутній механізм з позначенням того, що його ще мають узгодити.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *