ОСТАННІ НОВИНИ

США вперше передають Україні конфісковані активи російського олігарха

|

США передадуть Україні арештовані активи засновника прокремлівського каналу «Царьград», що перебуває під санкціями США за допомогу російському режиму і фінансування пропаганди з моменту вторгнення рашистів до Криму в 2014 році, повідомляє Голос Америки.

Генеральний прокурор США Меррік Гарланд схвалив першу виплату уряду Києва, грошей, які США вилучили у Костянтина Малофєєва. Малофєєв, наближений до Путіна олігарх, який перебуває під санкціями США, введеними після вторгнення Росії до України. США заявили, що Малофєєв фінансував росіян, які пропагували сепаратизм у Криму після того, як Росія захопила півострів в 2014 році.

«Хоча це перший переказ Сполученими Штатами конфіскованих російських коштів на відновлення України, – сказав Гарланд, – він не буде останнім».

У лютому суддя Нью-Йоркського суду ухвалив рішення на користь конфіскації 5,4 мільйона доларів, які належали Малофєєву.

Ендрю Адамс, директор оперативної групи американського Мін’юсту в інтерв’ю Голосу Америки назвав цю справу історією успіху.

«Цей приклад – справжня історія успіху за минулий рік. Звісно, 5,4 мільйона доларів – крапля у морі, порівняно зі шкодою, яку ця війна заподіяла Україні та народу України, але це символ того, що можна зробити через судовий процес, який відповідає нашій Конституції та міжнародному праву», – казав тоді Адамс.

Покарання російських олігархів також є і покаранням власне російського президента Путіна, вважає Білл Браудер, відомий критик Кремля і лідер Світової кампанії за справедливість ім. Магнітського.

«Путін не тримає кошти на власному імені, – сказав Браудер. – Де Путін тримає кошти? Його кошти записані на ім’я довірених олігархів. Це також і кошти Путіна. Тому це так важливо і в цьому основна ціль».

Браудер також переконаний – кроки проти одного російського олігарха можуть застерегти сотні людей від підтримки режиму Путіна.

«Кожного разу, коли йдеться про якусь особу, пов’язану з режимом, на кожну таку людину припадає 100 інших, які щось схоже робили і не хочуть опинитись на місці тієї людини. Це яскрава демонстрація для інших і, сподіваюсь, це створює справді атмосферу страху серед російських олігархів і посіпак Путіна», – переконаний він.

В Кремлі назвали передачу активів “крадіжкою”. Речник Кремля Пєсков пригрозив в четвер, що такі дії матимуть наслідки для США.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *