ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові медики врятували чемпіона світу з кікбоксингу, в якого стався інфаркт

Анастасія Ткаченко

|

Інфаркт міокарда у 41 рік. Колишнього чемпіона світу з кікбоксингу Юрія Рака, в якого просто на тренуванні стався серцевий напад, врятували у Лікарні святого Пантелеймона, повідомляє Перше медичне об’єднання Львова.

Професійний кікбоксер, дворазовий чемпіон України, чемпіон світу та майстер спорту міжнародного класу. До серцевого нападу львів’янин ніколи не скаржився на проблеми з серцем. Напад стався раптово. Серце схопило Юрія прямо у спортзалі.

«Закінчував виконання вправи, як зненацька відчув важкість. Вирішив зробити перерву, щоб відновитись, але цього так і не сталось», – згадує той день спортсмен.

Після цього він вирішив припинити тренування і поїхати додому. Та в авто йому знову стало зле: відчув жар та біль у грудях.

«Було таке враження, ніби я пробіг 3 км за 5 хв», – розповів кікбоксер. Він зателефонував дружині та переповів симптоми. Жінка миттю відреагувала і викликала швидку. За лічені хвилини медики доставили спортсмена в невідкладне відділення лікарні Святого Пантелеймона.

Пацієнт потрапив до лікарні в критичному стані. Симптоми вказували на гострий інфаркт міокарда. Кардіологи після обстеження підтверджують невтішний діагноз. У пацієнта закупорена коронарна артерія. Через гостре порушення кровопостачання почалося пошкодження та відмирання серцевого м’язу. Операція стала невідкладною.

За словами медиків, вони вирішили оперувати найменш травматичним методом – малоінвазивним втручанням

«Через судину на стегні ввели спеціальний катетер і ним доправили до закупореної артерії стент. Це метелевий каркас, який розширює судину і відновлює кровопостачання серця. Стентування минуло успішно. Життя пацієнта було врятовано», – йдеться у повідомленні.

Протягом двох тижнів Юрій проходив реабілітацію в Центрі медичної реабілітації в Брюховичах. Його виписали без жодних ознак серцевої недостатності, в повній готовності продовжити активний спорт.

Важливо! Юрію вдалося зберегти життя, бо він вчасно розпізнав критичний стан та звернувся за медичною допомогою.

«Саме час грає визначальну роль у лікування інфарктів. За допомогою необхідно звернутися не пізніше ніж за 2 години від появи перших симптомів. Це так зване «золоте вікно». Якщо за цей час лікарі нададуть допомогу, наслідки зводяться майже до нуля», – пояснюють кардіохірурги.

За даними медиків, майже дві третини людей, в яких стається інфаркт міокарда, помирають саме через запізніле звернення. Щороку ця недуга вражає більше сорока тисяч наших громадян. Десятиліттями саме інфаркт посідає перше місце у списку найпоширеніших причин смертності в Україні.

На жаль, зо прогнозами Міністерства охорони здоров’я, через війну такі хвороби як інфаркт помолодшають ще на 10-15 років.

Інфаркт у молодих людей часто призводить до раптової смерті. Тож громадян закликають проходити планові обстеження та бути пильними щодо стану свого серця.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *