ОСТАННІ НОВИНИ

Чехія передасть Україні дві системи ППО «Куб»

Наталя Дуляба

|

Президент Чехії Петр Павел оголосив 10 травня, що Прага передасть Києву дві системи протиповітряної оборони «Куб» і ракети до них. Таку заяву він зробив в ефірі чеського радіо Radiožurnál, пише Європейська правда.

Чеський президент підкреслив, Україні потрібні повітряні сили, аби підготуватися до вирішальної фази війни з Росією. Водночас пріоритетом, на його думку, є надання достатньої кількості бронетехніки та боєприпасів.

«Це те, чого Україні не вистачає, тому що вирішальна частина битви буде відбуватись на землі», – сказав він.

Нагадавши, що Україна вже отримала від Чехії близько 100 танків, стільки ж бронемашин і багато боєприпасів, Павел анонсував, що зараз Прага передає Києву два зенітно-ракетні комплекси «Куб» із «відносно великою кількістю» ракет.

Радянську систему протиповітряної оборони «Куб» використовують для ураження літаків або гелікоптерів. В арсеналі чеської армії її мають замінити ракетні комплекси SPYDER із Ізраїлю.

Також президент Чехії Петр Павел заявив, що його країні доцільно буде розглянути можливість передачі ЗСУ чеських бойових літаків L-159.

Довідково: самохідний зенітно-ракетний комплекс «Куб» є радянською розробкою кінця 1950-х – середини 1965-х років. Зона його ураження сягає до 22 км в довжину та до 7 км у висоту.

До складу цього комплексу входить самохідна пускова установка, самохідна установка розвідки та наведення, а також зенітна керована ракета 3М9.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *