ОСТАННІ НОВИНИ

На параді в Москві був лише один танк – часів Другої світової

Ольга Денисяка

|

У параді на Красній площі в Москві 9 травня 2023 року взяло участь істотно менше одиниць бойової техніки РФ, ніж у попередні роки, зокрема, тільки один танк – часів Другої світової, повідомляє Українська правда.

За даними аналітика Олівера Александера, загалом Красною площею цього року проїхала лише 51 одиниця техніки. Ще торік – коли парад уже був скорочений порівняно з часами до російського широкомасштабного вторгнення в Україну – у параді брала участь 131 бойова машина. У 2021 році їх було 197. Тобто скорочення порівняно з останнім довоєнним роком – майже вчетверо.

Сам парад тривав близько 45 хвилин, включно з об’їздом військ і виступом Володимира Путіна. У попередні роки тривалість парадів доходила до півтори години, однак тоді парад містив і повітряну частину, яку в нинішньому році скасували.

Александер, як і багато інших коментаторів, звернули увагу на відсутність сучасних танків. Без важкої бронетехніки парад обійшовся вперше з 2007 року.

Проходження техніки відкрив танк часів Другої світової Т-34.

Далі проїхали легкі бойові машини – «Тигри», потім «Урали» і БМП «Бумеранг», також Красною площею провезли ракетні комплекси «Іскандер», С-400 і три міжконтинентальні балістичні ракети «Ярс».

Прохід військової техніки на параді зайняв менше 10 хвилин.

У попередні роки проходження техніки займало істотно більше часу, водночас демонструвалися сучасні танки «Армата» та інші машини, які не мають, за словами коментаторів, «аналогів у світі». Водночас у бойових діях в Україні, як зазначали багато коментаторів, ця техніка або не брала участі зовсім, або була присутня на фронті в дуже обмежених кількостях.

За підрахунками видання «Агентство», у параді взяло участь близько восьми тисяч осіб, це мінімальна кількість учасників із 2008 року (Міноборони РФ заявляло про 11 тис. учасників).

У 2022 році в параді брали участь 11 тисяч військових.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *