ОСТАННІ НОВИНИ

Поляки заблокували рух вантажівок з України в одному з пунктів пропуску

Анастасія Диняк

|

Польська сторона від ранку 4 травня заблокувала рух вантажівок у пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ» через страйки польських перевізників. Про це повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури (Мінвідновлення).


Так, від ранку 4 травня польською стороною було призупинено оформлення вантажних автомобілів на в’їзному та виїзному напрямках. На виїзд з Польщі (в’їзд в Україну) пропускається лише транспорт, який перевозить гуманітарну допомогу, небезпечні вантажі та тварин.

Ця ситуація склалася через страйк польських перевізників перед пунктом пропуску «Дорогуськ». Серед вимог протестувальників повернення дозволів на здійснення міжнародних вантажних автомобільних перевезень для українських перевізників на в’їзді до Польщі. Йдеться також про застосування до українських перевізників екологічної норму EURO4, яка в Україні застосовується по відношенню до польських перевізників. 

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури вже звернулося до польських колег з проханням врегулювати ситуацію, що склалася.  

«Пункт пропуску «Ягодин – Дорогуськ» забезпечує близько 40% вантажопотоку до Польщі. Блокування кордону спричиняє критичну для експорту ситуацію. Зараз наша країна обороняється від терористичних дій російських агресорів і стабільне функціонування економіки України є важливою складовою для майбутньої перемоги. На жаль, це далеко не перший випадок блокування українського експорту до або транзитом через Польщу. Це несправедлива і прикра ситуація, яка шкодить нормальному веденню бізнесу між нашими країнами та Європейським Союзом. Вважаємо сьогоднішній страйк штучним і таким, що суперечить спільним європейським прагненням та цінностям. Закликаємо наших колег, польських урядовців провести відповідні заходи для вирішення існуючої проблеми та розʼяснити протестувальникам шляхи подолання непорозумінь», – зазначив віце-прем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. 

Нагадаємо, після угоди, досягнутої 28 квітня з Болгарією, Угорщиною, Польщею, Румунією та Словаччиною, Європейська комісія запропонувала 100 мільйонів євро фермерам, які вирощують зернові та олійні культури в цих п’яти державах-членах ЄК. Підтримка допоможе компенсувати проблеми, пов’язані з логістичними вузькими місцями, що виникають внаслідок імпорту певних агропродовольчих товарів з України. 

Паралельно Болгарія, Угорщина, Польща та Словаччина зобов’язалися скасувати свої односторонні заходи щодо пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику та будь-якої іншої продукції, що надходить з України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *