ОСТАННІ НОВИНИ

Суд повторно розгляне справу про повернення озера у Брюховичах

Андрій Котенський

|

Верховний Суд скасував рішення суду, згідно з яким земельна ділянка з водоймою в Брюховичах мала б і далі залишатись в оренді Альбіни Савчук. Тепер апеляційний суд зобов’язали заново розглянути справу про повернення об’єкта оренди, повідомляють НГЛ.

Альбіна Савчук з 2015 року орендує ділянку з водоймою площею 4,5 га біля відомої «Чебуречної» у Брюховичах для влаштування зони відпочинку, з яких 0,03 га – для кафе. В результаті, окрім наявного кафе, вона збудувала навколо водойми готельний комплекс і цілу низку споруд впритул до води, в тому числі будівлі, які в реєстрі нерухомості вказані як житлові будинки.

Прокуратура подала позов до суду про скасування рішення Брюховицької селищної ради та укладеного на його підставі договору оренди земельної ділянки, бо її віддали в оренду на 25 років без земельних торгів і без погодженого паспорта водного об`єкта. Навколо озера звели паркан, який унеможливлює вільний доступ громадян, що також є порушенням Водного кодексу.

Суд першої інстанції задовольнив позов прокуратури та визнав договір оренди недійсним. Водойму вже після того могли б звільнити від паркана, але Альбіна Савчук подала апеляційну скаргу і виграла.

Тому заступник прокурора Львівської обласної прокуратури звернувся із касаційною скаргою і її частково задовольнили. На думку суддів Верховного Суду, попередня інстанція не розібралась у справі як слід. Так, 4,5 га передали в оренду без конкурсу, посилаючись на те, що Альбіна Савчук мала у власності на ділянці кафе площею 50,4 кв. м. Тобто фактично площа орендованої землі в сотні разів перевищує площу кафе. Судді апеляційної інстанції мали б встановити, чи можна отримати ділянку в оренду на позаконкурентних засадах саме для розміщення відпочинкової зони, а не для обслуговування розташованого на ній об`єкту нерухомого майна.

Скандальний готель

Протягом останніх років навколо цієї водойми в Брюховичах велося активне будівництво: масивна вхідна зона, реберня, відпочинкові будинки тощо. Але найбільш скандальним є багатоповерховий готель впритул до водойми, який внесли в реєстр нерухомості на підставі неіснуючих документів.

В результаті за скаргою Львівської міськради Офіс протидії рейдерству при Мін’юсті скасував всі рішення про реєстрацію прав власності на цей готель.

Але у той же день, 17 січня 2023 року, в реєстрі нерухомості з’явився новий запис про право власності на готель. Його зробив вже інший реєстратор, вказавши підставою для набуття власності документи датовані майбутніми датами. Наприклад, рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 30 січня 2023 року.

Новим власником готелю стала не сама орендарка водойми Альбіна Савчук чи її матір (як це було раніше), а компанія «Віват-Старт» Альбіни Савчук.
Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *