ОСТАННІ НОВИНИ

У Нідерландах суд заборонив донорство сперми чоловіка, від якого народилося 550 дітей

Андрій Котенський

|

У Нідерландах суд зобов’язав 41-річного Джонатану Джейкобу Мейєру, який став донором для зачаття щонайменше 550 дітей, припинити донорство сперми. Його діти можуть бути навіть в Україні. Якщо він знову здасть сперму або рекламуватиме послуги донора, його можуть оштрафувати на 100 тисяч євро. Відповідне рішення прийняв суд у Гаазі, повідомляє Hromadske.

Проти чоловіка позивалися фонд Donor Child Foundation як представник групи дітей цього донора та їхніх батьків разом із матір’ю одного з дітей. Вони вимагали, щоб донору було наказано припинити здавати свою сперму новим майбутнім батькам, заборонено повідомляти про своє бажання зробити це, і щоб сперма, яку він раніше пожертвував клінікам або банкам сперми, більше не використовувалася.

Нідерландська асоціація гінекологів ще у 2017 році висунула попередження чоловіку, коли з’ясувалося, що від його сперми народилося щонайменше 102 дітей у Нідерландах через 10 різних клінік. Коли його надмірні пожертвування стали публічними, Мейєра внесли до чорного списку, але він продовжував робити пожертви за кордоном, зокрема в Данії та Україні, і пропонував свої послуги через сайти, іноді під іншим іменем.

Чоловік зобов’язувався в жодному разі не бути батьком більше ніж 25 донорських дітей. Але, як зазначається, він уже причетний до появи близько 550 дітей.

На думку позивачів, продовження його донорства порушувало право на повагу до приватного життя батьків і дітей-донорів. До того ж деякі батьки казали, що нізащо б не звернулися до Мейєра, якби знали, скільки дітей уже народжено від його сперми.

Суд зазначив, що ця інформація була вирішальною для вибору батьків, а чоловік навмисно брехав про це. Тепер усі ці батьки стикаються з фактом, що діти в їхніх родинах є частиною «величезної родинної мережі з сотнями зведених братів і сестер, яких вони не вибирали». Суддя погодився, що це має або може мати негативні психосоціальні наслідки для дітей. Тому в їхніх інтересах, щоб мережа спорідненості не розширювалася далі.

Окрім того, цим дітям важко буде підтримувати стосунки з такою кількістю біологічних братів і сестер, вони можуть мати справу з проблемами ідентичності та страхом підвищеного ризику інцесту/інбридингу.

Суд постановив, що чоловік буде оштрафований на суму до 100 000 євро, якщо він знову здасть сперму або рекламуватиме свої послуги як донора. Йому також наказали надати список усіх клінік, де він здавав сперму, і написати їм, щоб наказати її знищити.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *