ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові вшанували пам’ять українців, депортованих під час операції «Вісла»

Ангеліна Підлуська

|

У Львові вшанували пам’ять українців, яких було примусово депортовано з етнічних територій Польщі, 28 квітня минула 76-та річниця операції «Вісла». Про це Львівсьокму порталу повідомили у пресслужбі Львіської обласної ради.

Депутати Львівської обласної ради, разом з громадою, духовенством та представниками громадських організацій, прийняли участь у екуменічній панахиді біля пам’ятника «Жертвам депортацій українців у ХХ столітті».

«Операція «Вісла» – це кривава і злочинна дія радянського, тоталітарного та маріонеткового режиму, уряду комуністичної Польщі. Ця операція призвела до виселення близько 150 тисяч українців з їхніх рідних місць, переміщення їх на західні кордони та під Балтійське море», – повідомив голова комісії з культури та інформаційної політики Львівської обласної ради Святослав Шеремета.

Документи свідчать, що основною метою операції було позбавити Українську повстанську армію підтримки і нарешті вирішити українське питання на теренах комуністичної Польщі.

Під час «Вісли» було вбито 655 українців, а також ув’язнено 3936 переселених осіб у концтаборі Явожно. З них 200 людей загинули через катування.

Голова суспільно-культурного товариства «Надсяння» Соломія Риботицька розповіла про історію своєї родини, чия доля пов’язана зі страшною операцією «Вісла».

Залишилося дуже мало людей, які можуть згадати ці події, оскільки більшість з них стали нащадками депортованих, а кількість людей похилого віку, які мають такі спогади, є мізерною. Нині історія повторюється, і знову маємо депортованих українців з українських земель. Бойки, які були переселені на Луганщину і Донеччину, зазнають ще однієї депортації, їм доводиться тікати з тих земель, де їх гуртували у ті часи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *