ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові врятували немовля з важкою формою епілепсії

Андрій Котенський

|

Львівські нейрохірурги прооперували восьмимісячне немовля з важкою формою епілепсії. Хвороба викликала в дитини сильні і тривалі напади, які загрожували її життю. Рідкісну і складну операцію виконали спеціалісти дитячої лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова, повідомляє пресслужба Львівської міськради.

Маленька Елсі, так звати дівчинку, з’явилася на світ у Ковелі. Пологи були передчасними – на 31-му тижні. Перші чотирнадцять днів життя вона провела в реанімації. Згодом мама Елсі помітила, що її новонароджене дитя почало здригатися так, наче чогось лякається, а потім сильно плакати й синіти. Жінка звернулась за медичною допомогою.

Після огляду лікарі констатували: це судоми. А згодом МРТ підтвердила в дівчинки фокальну кортикальну дисплазію частини однієї півкулі. Це вроджена аномалія великої частини півкулі головного мозку, яка провокувала в дитини судоми. Відтоді – місяці перебувань у лікарнях Волині та низка консультацій у Києві. Жодні ліки не запобігали нападам. До того ж, дитина зовсім не розвивалася.

Судоми в маленької дівчинки ставалися десятки разів щодоби і тривали аж упродовж 20 хвилин. Кожен такий напад міг бути фатальним для дитини. Тож батьки дівчинки продовжували пошуки спеціалістів, які б допомогли їхній доньці. Знайшли таких у Львові, в лікарні святого Миколая.

Після огляду та низки обстежень, завідувач відділення нейрохірургії Михайло Ловга з командою епілептологів під керівництвом Марії Павлюк, прийняли рішення якнайшвидше прооперувати дитину, бо напад міг стати останнім. І хоч хірургічні втручання у випадках епілепсії досі проводили лише діткам від двох рочків, львівські медики та батьки дитини наважилися на складну операцію. Це фактично був єдиний шанс на порятунок для дівчинки.

Нейрохірурги провели Елсі одне з дуже рідкісних втручань у дітей – передню квандрантну дисконекцію. Простими словами: зону в правій півкулі мозку, з якої йшли патологічні імпульси, від’єднали від обидвох півкуль, максимально зберігши при цьому зону, що відповідає за рухи – аби ці аномальні імпульси не поширювалися на решту органів.

Втручання минуло успішно. А результати МРТ свідчать: нейрохірурги блискуче виконали свою роботу. Вони повністю від’єднали патологічну зону. Елсі полегшало після операції. Хоча ще певний час у дівчинки можуть відбуватися поодинокі судоми, вона одужує. Маля стало жвавіше і почало усміхатися. Та найважливіше – тепер дівчинка розвиватиметься. Адже раніше кожен напад судом гальмував її розвиток. Із дівчинкою нині займаються спеціалісти з реабілітації. І вже є успіхи: у 8 місяців Елсі вперше підняла ліву ручку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *