ОСТАННІ НОВИНИ

Скільки споруд має УПЦ МП в Україні

Ольга Денисяка

|

Станом на 1 січня 2022 року релігійні організації, які входять до об’єднання «Українська Православна Церква» (МП), мали 1 409 споруд у користуванні та 4 312 споруд у власності по Україні. Про це повідомляє hromadske з посиланням на дані у Державній службі України з етнополітики та свободи совісті у відповідь на запит.

Там зазначили, що дані взяті з їхнього ж звіту, який стосується забезпеченості церков і релігійних організацій України культовими будівлями та приміщеннями, пристосованими під молитовні. Там зазначені дані станом на 1 січня 2022 року, зібрані від обласних, Київської міської державних адміністрацій (військових адміністрацій).

«ДЕСС не володіє іншою інформацією про споруди, які перебувають у власності релігійних організацій Української Православної Церкви [(МП)]», — додали там.

У їхній власності можуть бути будівлі, предмети культу, об’єкти виробничого, соціального і добродійного призначення, транспорт, кошти та інше майно, необхідне для забезпечення їх діяльності.

Релігійні організації мають право власності на майно, придбане або створене ними завдяки власним коштам, пожертвуване громадянами, організаціями або передане державою, а також придбане на інших підставах, передбачених законом.

Також, відповідно до законодавства, релігійні організації мають право засновувати й утримувати вільно доступні місця богослужінь або релігійних зібрань, а також місця, шановані в тій чи іншій релігії (місця паломництва).

Чи можна закрити «приватні храми» УПЦ (МП)? На це питання у Держслужбі з етнополітики відповіли, що, відповідно до Конституції України, кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. А ще кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності.

Примусове відчуження об’єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності та за умови попереднього і повного відшкодування їхньої вартості. Це допускається лише в умовах воєнного чи надзвичайного стану.

«Доступ до культової будівлі, яка є об’єктом права приватної власності будь-якої релігійної організації, може бути обмежений лише в окремих випадках, передбачених законом», — додали там.

Додамо, що з початку 2023 року 63 українські релігійні організації перейшлидо Православної церкви України.Загалом на даний час в Україні залишається 8505 церков, що підпорядковуються московському патріархату.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *