ОСТАННІ НОВИНИ

Христос воскрес! Воістину воскрес!

Андрій Котенський

|

Сьогодні, 16 квітня, в Україні святкують Великдень – головне свято богослужебного року в християнській традиції, що встановлено на честь Воскресіння Ісуса Христа.

В Україні святкувати Великдень як Воскресіння Христа почали ще наприкінці першого тисячоліття, із запровадженням християнства.

Великодня Служба Божа традиційно триває всю ніч, адже з опівночі починається Свято Христового Воскресіння. Однак в Україні, через воєнний стан та комендантську годину усі служби перенесені на ранок.

Тоді, подібно до жінок-мироносиць, які прийшли до Гробу Господнього, миряни тричі обійдуть під урочисті звуки дзвонів храм, зупинившись перед його зачиненими дверима, ніби перед запечатаним Божим гробом.

І під перший радісний ранковий тропар  «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що в гробах життя дарував!» почнеться ранкова найсвятковіша за всі свята утреня. І святий отець хрестом відкриє двері храму, сповіщаючи, що Христос відкрив нам ворота до неба, і винесуть плащаницю, і з цього моменту на вітання священика «Христос Воскрес!» миряни вітатимуться «Воістину Воскрес!», і це вітання буде звучати 40 днів, аж до Вознесіння Христового.

За святковим столом родина збирається, відразу повернувшись з церкви.

На жаль, українці другий рік поспіль зустрічають це світле свято в умовах повномасштабної війни з рашистами. Але як життя перемогло смерть так і світло переможе темряву, і всі наші Герої-захисники повернуся додому з перемогою.

Христос воскрес! Воістину воскрес!

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *