ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові за добу врятували двох чоловіків з аневризмою

Анастасія Диняк

|

У лікарні святого Пантелеймона Першого медичного об’єднання Львова за одну добу медики врятували двох чоловіків з великою аневризмою аорти, яка поширилась також і на клубові артерії. Про це повідомили у пресслужбі міської ради.

Так, перший пацієнт – Петро, звернувся зі скаргами на біль в попереку. Жодне знеболювальне чоловікові не допомагало, а ноги почали втрачати чутливість. За 12 годин з подібною проблемою до лікарів звернувся ще один недужий – Назар. Після ретельного обстеження пацієнтів стало зрозуміло, що в обох чоловіків – аневризма черевного відділу аорти та клубових артерій. Таку діагностують лише у 15% недужих з аневризмами загалом. Обох пацієнтів необхідно було невідкладно оперувати.

«У наших пацієнтів стан ускладнювався ще й тим, що велика аневризма, діаметром 6 см, поширилась також і на клубові артерії, які постачають кров до органів тазу та товстого кишківника. Через перетиснення артерій, пацієнти відчували слабкість у ногах», – пояснюють медики.

Петрові судинні хірурги видалили аневризму та встановили біфуркаційний, тобто розгалужений судинний протез, і таким чином відновили кровотік до органів тазу та лівої ноги. Після того лікарі виконали лінійне протезування клубової артерії, відновивши кровопостачання у правій нозі.

Назарові, після видалення аневризми аорти та обох загальних клубових артерій, лікарі встановили такий же біфуркаційний протез. Його вшито у розгалуження клубової артерії з однієї сторони, а з іншої – у кінець загальної стегнової артерії. Таким чином хірурги відновили кровотік до обох нижніх кінцівок та органів тазу. Обидві операції тривали по чотири години та минули успішно.

На 10-ту добу після втручань, і Петра, і Назара виписали додому без жодних скарг.

Зазначимо, аневризма аорти – це патологічне розширення головної артерії в організмі людини. Основною причиною появи цієї недуги є атеросклероз (хронічне захворювання, при якому на стінках судин накопичується холестерин) та руйнування еластичних волокон стінки аорти. Сама аневризма небезпечна можливим раптовим розривом, який у 90% випадків призводить до смерті. При цьому, захворювання, зазвичай, протікає безсимптомно.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *