ОСТАННІ НОВИНИ

Понад 20 священників УПЦ МП мають паспорти РФ, серед них – митрополит Онуфрій

Анастасія Диняк

|

Митрополит УПЦ МП Онуфрій (Орест Березовський) та ще понад 20 священнослужителів Української православної церкви Московського патріархату мають паспорти РФ. Про це йдеться у розслідуванні Української правди.

Так, за даними системи «Роспаспорт» Онуфрій отримав російський паспорт 20 березня 2002 року в Москві. 23 червня 2003 року він також отримав закордонний паспорт громадянина РФ.

Зазначається, що це був не перший документ, адже у 1998 році в Москві вже священнику вже видавали закордонний паспорт. Отже громадянином Росії той став раніше 2002 року.

Архієрей УПЦ МП та намісник десятинного монастиря Гедеон (Юрій Харон) також має російське громадянство. Паспорт РФ він отримав вже у 2019 році в Москві. А у 2020 році отримав цілих два закордонних паспорти.

Окрім того, в січні 2023 року Гедеон проводив службу в російській Казані. У його молитві були слова на підтримку військ РФ та російського нападу на Україну.

У грудні 2022 року паспорт Росії отримав також колишній митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисєй (Олег Іванов). Після захоплення Ізюма він продовжив молитись за патріарха Кирила та почав працювати на російських окупантів. Зокрема, приймав у себе в храмі представників окупаційної адміністрації Харківщини. Після деокупації міста він втік до Бєлгорода, де і отримав російський паспорт.

За даними УП, наразі є підтверджена інформація про наявність понад 20 російських паспортів у священнослужителів УПЦ МП.

Зокрема, мають російське громадянство:

  • митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонофан (Анатолій Єлецьких);
  • вікарій Тульчинської єпархії, єпископ Ладижинський Сергій (Сергій Аніцой);
  • вікарій Київської єпархії архієпископ Пантелеймон (Віктор Бащук);
  • керуючий Чернівецько-Буковинською єпархією митрополит Мелетій (Валентин Єгоренко);
  • керуючий Хустською єпархією митрополит Марк (Микола Петровцій);
  • керуючий Дніпропетровською єпархією митрополит Іриней (Іван Середній).

Зазначимо, детальний список священнослужителів УПЦ МП, які мають паспорт громадян РФ, оприлюднять згодом.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *