ОСТАННІ НОВИНИ

Львівщина приймає Форум партнерства «Польща – Україна»

Андрій Котенський

|

Сьогодні, 31 березня, у Львові відбувається Форум партнерства «Польща – Україна», учасники якого обговорюють реалізацію Програми транскордонного співробітництва Interreg NEXT «Польща – Україна», а також планування спільної проєктної діяльності у межах програмного періоду 2021-2027, повідомляє пресслужба Львівської обласної військової адміністрації.

Під час свого виступу начальник Львівської ОВА Максим Козицький подякував польській стороні та всім громадянам Польщі за підтримку України.

«У нашій державі триває війна, але ми відчуваємо підтримку Польщі. Відчуваємо, що в нас вірять. Дуже важливо мати таких друзів, партнерів та сусідів. Дякую кожному поляку за ту допомогу, яку ми отримуємо. Неоціненна не тільки та допомога, яку ви надаєте Львівщині та Україні, а й кожному українцю, який зараз перебуває у вашій державі. Після перемоги України хотілося б, щоб наша співпраця тривала не тільки у транскордонних проєктах, але й у створенні нових робочих місць, інвестиціях. Тільки так ми зможемо побудувати європейську державу. Для цього справді потрібні такі друзі, інвестори і лідери в Європі, які будуть поруч з нами», – наголосив Максим Козицький.

Серед учасників Форуму – перший заступник міністра захисту довкілля і природних ресурсів України Руслан Гречаник, народний депутат Павло Бакунець, заступники начальника Львівської ОВА, представники Львівської облради та Львівської РВА, директори профільних департаментів Львівської ОВА, представники громад, керівники закладів охорони здоров’я, з іноземного боку – Генеральна консулка Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкєвіч, консул Республіки Польща Томаш Коваль, директор Центру Європейських проєктів Лешек Буллер, директори департаментів маршалківських управлінь воєводств.

Генеральна консулка Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкєвіч підкреслила, що українців та поляків об’єднує любов до свободи, яка закладена в генетичному коді наших народів, та запевнила, що як представниця Польщі в Україні, сприятиме постійному зміцненню економічних стосунків між Україною та Польщею.

«Співпраця Польщі та України виявилася дуже міцною у межах Програми транскордонного співробітництва ще з самого початку її реалізації. У цьому велика цінність цієї Програми. Польща справді солідарна з Україною і допомагає їй. Нашим завданням є зробити усе, щоб ці цінності були збережені. Мені дуже імпонує, що у Програмі також є такі сталі поняття як «інвестиція», будівництво» тощо. У наших стосунках ми також маємо визначити, що постійними будуть зміцнення бізнесу та економіки, маємо побудувати таке партнерство, коли кожен з нас є переможцем», – додала Еліза Дзвонкєвіч.

Транскордонне співробітництво є інструментом для соціально-економічного розвитку регіонів по обидві сторони кордону. Вже майже 20 років Програма Interreg (Польща –Україна) об’єднує українські та польські організації у спільній проєктній діяльності.

Серед інших програм міжнародної технічної допомоги Interreg вирізняє саме її значний інфраструктурний компонент. Крім того, Програма є найбільшим за обсягом фінансового ресурсу донором Львівщини. Впродовж попереднього програмного періоду реалізовувалося або й ще продовжують реалізовуватися 53 проєкти загальною кошторисною вартістю близько 50 млн євро, що робить Львівщину найбільшим бенефіціаром Програми серед регіонів України.

Під час Форуму обговорять також розвиток і розбудову наявної мережі пунктів пропуску на українсько-польському кордоні.

Нагадаємо, понад 270 км – така протяжність спільного українсько-польського кордону, яка проходить територією Львівщини з української сторони та Підкарпатським і Люблінським воєводствами з польського боку. На сьогодні на українсько-польському кордоні діють 6 пунктів пропуску, з яких:

 

4 із Підкарпатським воєводством: Краківець – Корчова; Шегині – Медика; Грушів – Будомєж; Смільниця – Кросценко;

1 тимчасову інфраструктуру на майбутньому пункті пропуску «Нижанковичі – Мальховичі, будівництво якого заплановано завершити до 2024 року;

2 із Люблінським воєводством: Рава-Руська – Хребенне; Угринів – Долгобичув.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *