ОСТАННІ НОВИНИ

16 видавців в Україні продовжують масово штампувати книги не українською мовою

Андрій Котенський

|

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь перевірить на дотримання вимог законодавства України про державну мову 16 видавців, які за даними Книжкової палати у 2022 році видали державною мовою менше, ніж 50% від усіх назв книжкових видань, повідомляє пресслужба Уповноваженого із захисту державної мови.

За даними відомства, така політика 16-ти видавців може свідчити про порушення вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Нагадаємо, відповідно до статті 26 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка регламентує використання державної мови у сфері книговидання та книгорозповсюдження, видавець, внесений до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції, зобов’язаний видавати державною мовою не менше 50 % усіх виданих ним упродовж відповідного календарного року назв книжкових видань.

Ця вимога не поширюється на видавничу продукцію, видану кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів чи національних меншин України за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів відповідно до закону щодо порядку реалізації прав корінних народів, національних меншин України.

Частка книжкових видань державною мовою у загальній кількості назв книжкових видань, наявних у продажу в кожній книгарні або іншому закладі, що здійснює книгорозповсюдження, має також становити не менше 50 %.

Від 16 липня 2022 року набрала чинності стаття 188-52 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якою за порушення законодавства в частині застосування державної мови у сфері книговидання на порушників можуть накласти штрафи 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 грн) або попередження, якщо порушення вчинене вперше.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *