ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ викрила агентів ФСБ на Харківщині та Донеччині

Анастасія Диняк

|

Служба безпеки України затримала вісьмох учасників агентурної мережі ФСБ РФ у Харківській та Донецькій областях. Зокрема, вони готували атаки на об’єкти «Укрзалізниці». Про це повідомили в СБУ.

Так, до складу групи входило восьмеро місцевих жителів. Один з них використовував для прикриття статус помічника діючого народного депутата України та посвідчення журналіста.

За даними СБУ, агентурна мережа була сформована двома кадровими співробітниками ФСБ до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. До складу групи також увійшов агент, який раніше був завербований почесним консулом РФ у Харкові

Російські агенти збирали розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на території Харківщини та Донеччини. У «зоні особливої уваги» ворога були маршрути руху військових ешелонів і розташування залізничних станцій, на яких розвантажують озброєння ЗСУ.

Окрім того, зловмисники розвідували локації складів з боєприпасами, вогневих позицій, блокпостів та фортифікаційних споруд українських військ у прифронтових районах сходу України та на Дніпропетровщині. А також вони передавали окупантам координати стратегічно важливих мостів.

Передачу розвідданих до РФ зловмисники здійснювали через Телеграм-канал у вигляді медіафайлів та геолокацій на електронних картах.

Під час тимчасової окупації Ізюма і Балаклеї агенти підбирали кандидатів до складу місцевих окупаційних адміністрацій. У разі окупації Харківської та Донецької областей вони «претендували» на входження до керівного складу окупаційних адміністрацій.

Службі безпеки вдалося затримати чотирьох учасників ворожої мережі. При обшуках за адресами проживання фігурантів вилучено мобільні телефони, які вони використовували для комунікації з ворогом. Також у їхніх помешканнях виявлено російську символіку та прокремлівську літературу.

Окрім того, за координатами, виявленими у ході слідчих дій, контррозвідники СБУ виявили ворожий схрон зі зброєю, яку окупанти залишили під час втечі від контрнаступу Сил оборони на Харківщині.

Ще четверо – перебувають на території РФ. Щодо них тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Суд обрав запобіжний захід – тримання під вартою.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *