ОСТАННІ НОВИНИ

Під площею Міцкевича планують збудувати підземний паркінг впритул до Полтви

Ольга Денисяка

|

На площі Міцкевича у Львові планують збудувати підземний паркінг. Поруч з підземним паркінгом розташоване старе русло річки Полтва, яке перетворили на міський каналізаційний колектор. Дигери дослідили, в якому стані перебуває вказаний колектор та чи безпечне це будівництво. Про це повідомляє rdzs.org.

Площа Міцкевича розташована над найстарішою ділянкою колектора (підземного тунелю) Полтви. Його збудували з тесаного каменю ще в 1843 році. Через свій вік та інтенсивну експлуатацію частини колектора вже не раз обвалювалися. Дигери зазначають, що колектор річки перебуває в занедбаному стані, зокрема, стіни мають багато тріщин, а стеля руйнується.

«Нижче, з фотографій, можна оцінити стан колектора річки Полтва під площею Міцкевича. Як бачимо, частина каменів на стелі руйнується, у стінах та бічних притоках є тріщини. Важко передбачити, як масштабне будівництво підземного паркінгу вплине на цю давню конструкцію. Надодачу, дорогу, що позаду пам’ятника, планують перетворити на пішохідну зону. Це збільшить потік транспорту перед пам’ятником та вібрації над існуючим коллектором», – йдеться в повідомленні.

Раніше на місці площі та пам’ятника А. Міцкевичу був міський мур. Річка Полтва омивала його з обох боків, утворюючи болотисту місцевість. Сюди також впадали потічки з теперішніх вулиць Валової та площі Соборної. Зазначається, що будівництво підземного паркінгу може змінити ґрунтові води та вплинути на фундаменти сусідніх будівель, зокрема будинку Шпрехера.

Як пише Zaxid.net, площу Міцкевича планують реконструювати, змінити організацію руху транспорту навколо та облаштувати під площею підземний паркінг. Детальний план території охоплює площу 1,66 га у районі площі Міцкевича. Він передбачає комплексну реконструкцію площі та зміну конфігурації проїзної частини. Зокрема одну зі смуг руху ліквідують і перенесуть як додаткову перед пам’ятником. Натомість площа, де зараз розташована автостоянка та смітники, стане пішохідною і примикатиме до готелю, який будується, та вул. Театральної.

Під самим пам’ятником планують збудувати однорівневий підземний паркінг на 40 місць, який за потреби слугуватиме й укриттям. Заїзди та виїзди з паркінгу облаштують із обох сторін пам’ятника Міцкевичу. Крім цього, сміттєві контейнери, що зараз розташовані на площі, замінять на підземні. Важливо, що поруч з підземним паркінгом розташоване старе русло річки Полтва, яке у кінці XIX ст. перетворили на міський каналізаційний колектор.

 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *