ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська облрада – серед лідерів за рівнем прозорості під час війни, – дослідження

Наталя Дуляба

|

Незважаючи на повномасштабну війну, Львівська обласна рада залишається серед лідерів за рівнем прозорості роботи в Україні. Про це йдеться у дослідженні, яке опублікував рух «Чесно».

Аналітики руху «Чесно» зауважують, що пандемія Covid-19 та війна суттєво погіршують доступ громадян до інформації. Зокрема, Деякі засідання місцеві ради продовжують проводити в закритому режимі та без анонсування для громадськості й журналістів.

Також місцеві ради здебільшого не інформують громадян про засідання комісій та винесені на обговорення питання, через що мешканці дізнаються про прийняття або неприйняття рішень лише постфактум і не можуть вплинути на процес. Доступ до участі у пленарних засіданнях чи засіданнях комісій також обмежено.

Тому фахівці повторно дослідили відкритість міських та обласних рад в Україні у другому півріччі 2022 року (з кінця червня до кінця грудня). Для цього в органи місцевого самоврядування надіслали запити з 11 запитаннями щодо їхньої діяльності у цей період.

За кожну позитивну відповідь на сформульоване у запиті питання раді давали 1 бал. Якщо інформація була частковою, то це оцінювали у 0,5 бала. Підсумувавши бали, аналітики сформували рейтинг відкритості міських та обласних рад України.

У лідерах опинились Львівська, Волинська, Рівненська й Вінницька області ради, кожна з яких отримала по 10 із 11 балів. При цьому Львівська облрада стабільно тримає високий показник відкритості своєї роботи, а інші три ради за друге півріччя 2022-го зуміли дещо покращити свої результати роботи.

«Що стосується облрад, то тут сформувалася команда одразу з чотирьох лідерів. Львівська тримає першість із попереднього аналізованого періоду, її очолює Ірина Гримак (ЄС). Три ради покращили результати – Вінницька, Волинська та Рівненська. Їх очолюють відповідно В’ячеслав Соколовий (“Українська стратегія Гройсмана”), Григорій Недопад (“За майбутнє”) та Андрій Карауш (“Слуга народу”). Ці ради набрали 10 балів із максимально можливих 11», – кажуть аналітики.

Натомість найбільш закритими стали Івано-Франківська, Тернопільська та Кіровоградська облради. Остання ж у відповіді стверджувала, що не може дати відповіді на запитання про свою роботу, бо така інформація може нашкодити обороноздатності країни.

Івано-Франківська облрада на час військового стану повністю закрила інформацію, яку просили надати аналітики. Київська облрада проігнорувала запит, Полтавська облрада відмовила у відповіді, а Харківська облрада не працювала у цей час через руйнування її будівлі ракетним обстрілом РФ. Запорізька облрада зі свого боку жодного разу не збиралась за вказаний час.

Окремо рух «Чесно» проаналізував й сесії обласних рад. І тут Львівську обласну раду також визнали однією з кращих, адже вона публікує інформацію про дату скликання засідань, порядок денний, проєкти рішень, результати голосувань. Також є трансляція сесій та стенограма.

Натисніть на зображення для збільшення

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *