ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський вказав Європі на п’ять причин затягування війни

Андрій Котенський

|

Президент України Володимир Зеленський звернувся до Європейської ради із переліком п’яти ключових небезпек, які затягують війну в Україні.

За його словами, зволікання Європи із військовою допомогою Україні грає на руку рашистам, які можуть налаштуватися на роки війни.

«Ніхто не знає достеменно, скільки ще триватиме війна… Але якщо у співпраці не буде зволікань чи стагнації то перемога буде вже цього року», – переконаний президент України.

Відтак він виділяє п’ять моментів які затягують війну в Україні.

«Перше. Попри те, що кожна година на полі бою має значення, затягування із постачанням далекобійних ракет для України вже значне. І це не дає нам змоги відкинути позиції російських терористів, зокрема, від Херсона, від Запоріжжя та інших наших міст, які постійно обстрілюються російськими далекобійними ракетами…

Другий приклад. Я вдячний Польщі та вдячний Словаччині за ухвалені рішення щодо МіГів для України. Це вагомо посилить захист нашого неба. Але ми потребуємо сучасніших літаків, і саме про них ми з вами говорили. Хіба є раціональна мотивація у затягуванні щодо сучасніших літаків?…

Третій приклад. Затягування з новими санкційними пакетами Європи стає дедалі неприємнішим. З одного боку, глобальних зусиль поки недостатньо, щоб не дати Росії адаптуватися до санкцій, не дати обходити їх через треті країни. З іншого боку, Євросоюз не дає сигналу світові, що санкції проти Росії будуть наростати.

Саме тому санкції треба розширювати… Сильні санкції – це безпека, ослаблення санкцій – це запрошення до нових криз, зокрема й продовольчої.

Четвертий приклад – формула миру, українська формула миру, яку я представив восени. Це єдиний реалістичний та всеосяжний план відновлення територіальної цілісності України й гарантування безпеки нашому народу та всій Європі.

Ми давно говоримо з вами про організацію саміту формули миру. Я готовий призначити саміт уже на найближчий час у Києві. Але всі ми чудово розуміємо, що в наявних умовах багато лідерів, на жаль, не зможуть приїхати в Україну. Тож я закликаю допомогти нам із цим.

Ми можемо організувати саміт в одній зі світових столиць – в одній із європейських столиць.

І п’яте. Хоч би яким був російський терор, хоч би що планував собі агресор, ми продовжуємо розвиток наших інституцій за стандартами європейських інституцій… І критично важливо, щоб не було затягування у зближенні України та Євросоюзу. Це важливо і для захисту України, і для захисту європейської системи…

Україна готова уже цього року починати переговори щодо членства у Євросоюзі. Така ж готовність потрібна і з боку всіх вас, шановні, – головного, кожного лідера Європи. Українці потребують того, щоб бачити вашу готовність і мотивуватися нею. Щоб відчувати, що захист нашими воїнами європейських цінностей справді підтримується всією Європою…», – озвучив Володимир Зеленський.

Він також зауважив, що «якщо Європа буде зволікати, зло може встигнути перегрупуватись і налаштуватися на роки війни». У силах Європи – не допустити цього.

«У наших з вами спільних силах – звільнити Україну від російської агресії вже цього року», –  переконаний Володимир Зеленський.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *