ОСТАННІ НОВИНИ

Ворог продовжує вишукувати нашу ППО, – речниця Сил оборони півдня

Наталя Дуляба

|

Російські окупанти продовжують завдавати точкових ракетних ударів на півдні України, намагаючись знищити позиції протиповітряної оборони. Про це в ефірі національного телемарафону розповіла начальниця пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

Так, 20 березня російська авіація випустила по Миколаївщині протирадіолокаційну ракету, бажаючи уразити позицію протиповітряної оборони. Своєї цілі вона не досягла, адже її українські військові зуміли знищити. До такої ж атаки окупанти нещодавно вдалися й на Одещині.

«Це говорить про те, що ворог продовжує вишукувати наші системи протиповітряної оборони, зокрема на півдні, і такі точкові ракетні удари у їхній тактиці залишатимуться. Адже на пуски російські літаки часто здійснюють саме з акваторії Чорного моря, тож саме південна ППО їм досить суттєво дошкуляє», – пояснила Наталія Гуменюк.

Вона також додала, що війська РФ не припиняють обстрілювати населені пункти у південних регіонах. Зазвичай роблять це вони напрямку Нової Каховки, Олешок і Голої Пристані. При цьому рашисти, намагаючись уникнути «відповіді» з боку ЗСУ, приїжджають на вогневу позицію, відстрілюються і втікають у лісосмуги, де зараз їм стало уже легше маскуватись.

Крім того, окупанти використовують дрони, до яких чіпляють гранати. Таку тактику вони використовують здебільшого на самому правому березі Дніпра.

Довідково: протирадіолокаційна ракета – це різновид керованої ракетної зброї, яка призначена для знищення цілей на поверхні землі, води, а також заглиблених об’єктів. Їх запускають із винищувачів.

Особливість протирадіолокаційних ракет полягає у спеціальному сенсорі, який сприймає випромінювання ворожих радарів та наводить ракету саме на сигнал радіолокаційних станцій, без якої будь-який зенітний ракетний комплекс є безпорадний. Тобто така ракета знищує радіолокаційні станції, без яких ППО стає «сліпою».

Наразі існують такі протирадіолокаційні ракети: AGM-88 HARM; PL-12; Х-25; Х-31; Х-58; ARMAT; ALARM і Martel.

Як відомо, Україна вже має у своєму арсеналі протирадіолокаційні ракети HARM. В останньому пакеті допомоги, який оголосили США 20 березня, теж є саме це озброєння.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *