ОСТАННІ НОВИНИ

Коронавірус забрав життя видатного композитора Олександра Козаренка

Андрій Котенський

|

В Івано-Франківську у віці 59 років від коронавірусної пневмонії помер піаніст, музикознавець та композитор Олександр Козаренко. Про смерть відомого митця повідомив режисер Євген Лавренчук.

Олександра Козаренка не стало вранці, 21 березня.

«Сьогодні о 05.00 відійшла душа геніального українського композитора Олександра Козаренка.

Останній раз ми бачилися з ним ще перед війною, коли саджали дерева на Алеі митців у Києві… Спи спокійно, останній з могікан старої української інтеліґентности», – повідомив Євген Лавренчук.

Олександр Володимирович Козаренко народився у Коломиї.

Закінчив Львівське музичне училище та Київську консерваторію і аспірантуру. Стажувався у Вюрцбурзькому університеті (Німеччина, 2004). Доктор мистецтвознавства (2001).

З 1992 року викладав на кафедрах композиції та історії музики Львівської музичної академії, завідував кафедрою філософії мистецтв. Творив у жанрах симфонічної, оперної, балетної, хорової, камерно-інструментальної, вокальної та театральної музики.

Його твори увійшли до репертуару провідних колективів та виконавців України (ансамбль «Київська камерата», Київський саксофоновий квартет, оркестр Віртуози Львова, капела «Трембіта» та інші).

Як піаніст надавав особливу увагу виконанню української музики ХХ–XXI століть, насамперед у складі дуету зі скрипалькою Лідією Шутко.

Лавреат Всеукраїнського конкурсу піаністів ім. М. Лисенка (1984), дипломант Всеукраїнського конкурсу камерних ансамблів (1986). Лавреат державних премій України з композиції: ім. Л. Ревуцького (1996) та ім. М. Лисенка (2001). Член Національної спілки композиторів України та Асоціації «Нова Музика».

За даними Zaxid.net, 17 березня митець опинився у реанімації. Під час лікування пневмонії його стан погіршувався до неконтрольованого, тому його терміново перевезли до реанімації інфекційної лікарні в Івано-Франківськ. Він перебував під апаратом штучної вентиляції легень з діагнозом «дифузна ковідна пневмонія».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *