ОСТАННІ НОВИНИ

Пентагон оприлюднив відео збиття винищувачем РФ американського дрона

Анастасія Диняк

|

Командування Збройних сил США оприлюднило відео того, як російський винищувач Су-27 збив американський дрон-розвідник Reaper над Чорним морем. Про це йдеться на сайті відомства.

Так, на відео зафіксовано, як російський винищувач двічі пролітає біля безпілотника. Після другого прольоту зображення із камери дрона псується і зникає.

Коли відео відновлюється знову, то стає видно, що пропелер дрону пошкоджений.

Нагадаємо, Сполучених Штатах заявили, що 14 березня російський винищувач Су-27 зачепив гвинт американського безпілотника MQ-9 Reaper, який діяв у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем. Через це дрон упав у міжнародні води.

Американське командування стверджує, що цей інцидент «не лише є небезпечним і непрофесійним, а й свідчить про відсутність компетентності».

У США пояснили, що їхні повітряні сили здійснюють польоти по всій Європі відповідно до чинного законодавства країни, яка приймає, та міжнародного права. Агресивні дії російського авіаційного екіпажу «небезпечні та можуть призвести до похибок і ненавмисної ескалації», каже командування.

Через інцидент Держдепартамент викликав посла росії. Водночас у російському Міноборони заперечують причетність до інциденту. Мовляв, апарат сам втратив керування та впав у воду.

Представник Білого дому Джон Кірбі зазначив, що Вашингтон вживає заходів, щоб безпілотник не потрапив до чужих рук. «Очевидно, ми не хочемо, щоби хтось захопив його, окрім нас», — сказав він. У Європейському командуванні США заявляли, що поки не знайшли дрон в Чорному морі.

Розвідка в міжнародному повітряному просторі

У Європейському командуванні США заявили, що їхні повітряні сили здійснюють польоти по всій Європі відповідно до чинного законодавства країни, яка приймає, та міжнародного права.

Як пише New York Times, дрон вилетів із бази в Румунії зранку 14 березня. Зазвичай розвідувальна місія триває 9-10 годин.

Високопоставлений чиновник США зазначив, що такі розвідувальні польоти є типовою місією.

Безпілотник Reaper може бути носієм ракет Hellfire, проте цей дрон був беззбройним. Він проводив розвідку приблизно за 120 км на південний захід від окупованого Криму тоді, як два російські літаки перехопили його.

За даними США, російські військові літаки неодноразово наближалися до Reaper та скидали на нього паливо, ймовірно, щоб забруднити камери або пошкодити датчики. Потім один із російських Су-27 зачепив гвинт MQ-9, через що американським силам довелося вимушено покинути власний безпілотник у міжнародних водах.

Американські військові спостерігали за інцидентом з авіабази «Рамштайн», отримуючи відео з дрона.

Безпілотники Reaper розроблені для тривалого спостереження на великій висоті, вони також можуть носити зброю. Дрони здатні розвивати швидкість понад 400 км/год та літати понад 24 години. Максимальна висота польоту — 13 тисяч метрів.

За даними з відкритих джерел, комплект безпілотника MQ-9 коштує близько 10,5 млн доларів (з урахуванням вартості датчиків). Нещодавно американський виробник зброї General Atomics запропонував Україні купити за символічний долар два безпілотники Reaper MQ-9.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *