ОСТАННІ НОВИНИ

Польща готова долучитись до розвитку газовидобування на заході України

Наталя Дуляба

|

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна готова розвивати енергетичну співпрацю з Україною. Зокрема долучитись до видобутку газу у західних областях і створити енергетичний міст Жешув – Хмельницька АЕС. Про це пише Укрінформ.

Під час конференції «E23: PL for UA – Польсько-українське партнерство у розбудові енергетичної безпеки майбутнього» польський прем’єр відзначив, що Варшава може зробити допомогти зі звільненням країн від російської енергетичної залежності.

Він зауважив, що в національних інтересах Польщі є розвиток співпраці з Україною та іншими країнами-сусідами у сфері енергетики, зокрема, у реалізації спільних геологорозвідувальних проєктів.

«Нас уже сьогодні запрошують до спільних геолорозвідувальних та проєктів з видобутку в Україні. Звичайно, там має настати мир, але такі проєкти можливі. Переговори стосуються різних сфер, у тому числі газорозвідки на заході Україні», – сказав Матеуш Моравецький.

Прем’єр Польщі додав, що українська сторона також запрошує до співпраці щодо модернізації енергетичного сполучення Жешув – Хмельницька АЕС.

«Це сполучення, комбінація може універсальним чином допомогти посиленню енергетичної безпеки як Польщі, так і України», – підкреслив він.

Глава польського уряду відзначив, що перемовини з Україною йдуть і щодо сполучення між Рівненською АЕС і містом Холм.

Під час свого виступу Моравецький розповів, що Польща хоче стати енергетичним і насамперед газовим хабом у Центральній Європі.

За його словами, Польща розбудовує газові інтерконектори зі сусідніми країнами, розширює нафтопорт у Гданську та створює плаваючий термінал для скрапленого газу. Відтак у майбутньому цією інфраструктурою зможуть користуватися також партнери Польщі з України, Чехії, Словаччини та Угорщини.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *