ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині акушер-гінеколога судитимуть за смерть немовляти

Ольга Денисяка

|

На Львівщині судитимуть 38-річну акушер-гінеколога за недбале ставлення до пацієнтки. Через це через три дні після народження в жінки померло немовля. Про це повідомили у відділі інформаційної політики Львівської обласної прокуратури.

Досудове розслідуванням встановило, що 38-річна обвинувачена, будучи лікуючим лікарем, здійснювала допологове амбулаторне обстеження та спостереження за вагітною жінкою, а також госпіталізувала її та приймала пологи.

Однак, всупереч вимог законодавства, наявні у вагітної підстави, що відносять її до групи акушерського та перенатального ризику, а також скарги останньої на погіршення відчутів рухів плоду, не скерувала її у відділення патології вагітних.

Також, маючи усі наявні умови та можливості, не оцінила зміну стану плоду, при проведенні відповідного дослідження та гінекологічного огляду. Так і під час госпіталізації вагітної та ведення у неї пологів, не діагностувала та не встановила наявний діагноз.

«Як наслідок, лікар-акушер-гінеколог не прийняла вчасного рішення щодо зміни тактики ведення пологів, що призвело до народження дитини у тяжкому стані. Внаслідок чого у квітні 2021 року, через три дні після народження, немовля померло», – йдеться в повідомленні.

До суду скерували справу за фактом невиконання медичним працівником своїх професійних обов’язків внаслідок недбалого до них ставлення, що спричинило тяжкі наслідки для неповнолітнього (ч. 2 ст. 140 КК України).

Як пише ZAXID.NET, квітні 2021 року подружжя Олени та Максима Чередєєвих втратило новонародженого сина після пологів у Пустомитівській лікарні, які приймала лікарка Анна Марич. Перебіг вагітності у жінки був нормальним. У висновку патологоанатома написано, що причиною смерті немовляти є важка асфіксія (удушення) при пологах.

36-річна львів’янка Олена Чередєєва розповіла, що досудове розслідування у справі тривало майже два роки. За цей час відбулося засідання клініко-експертної комісії департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА, проведено дві судовово-медичні експертизи, допитано свідків та зібрано інші докази вини лікарки Анни Марич

Судово-медична експертиза встановила, що необережні дії лікаря, ймовірно, призвели до трагедії. Якщо вона би вчасно поклала мене в лікарню, обстежила, провела ургентний кесарів розтин, то можна було би того уникнути», – каже Олена Чередєєва.

Жінка зазначила, що після пологів медики не скерували на експертизу плаценту, що могло б дати більше відповідей на питання у справі, а натомість цей біоматеріал в лікарні поспішно утилізували.

«Лікар, який нічого не приховує і не боїться, а впевнений в собі, дбає про те, щоб передати плаценту на експертизу, а в цьому випадку її знищили. Зі слів лікарки, плаценту передали санітарці, а санітарка – літня жінка – пояснила, що нічого не знала, робила свою роботу і те, що їй сказали», – розповіла Олена Чередєєва.

Постраждале подружжя військовослужбовця, яка втратило дитину, сподівається на справедливе рішення суду в цій справі.

«Для нас дуже важливо добитися справедливості у справі про смерть нашого довгоочікуваного новонародженого сина з недбалості лікарки Анни Марич заради його світлої пам’яті», – зауважила Олена Чередєєва.

Анна Марич у телефонній розмові зазначила, що не визнає свою вину в цій справі, від більш детальних коментарів вона відмовилася.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *