ОСТАННІ НОВИНИ

Львів'ян кличуть на фестиваль камерної музики у філармонії

Наталя Дуляба

|

19-21 березня у Львівській національній філармонії відбудеться фестиваль камерної музики «Наша Бахіана». Львів’ян і гостей міста запрошують насолодитись класикою XVII-XXI століть: Баха, Барвінського, Такеміци, Куртага, Ланюка та інших.

«Наша Бахіана» – це фестиваль камерної музики, що є продовженням проєкту «Бах-Маратон», який Львівська національна філармонія щорічно проводить у час святкувань дня народження Йоганна Себастьяна Баха.

Як відомо, більшість світу святкує його уродини за старим календарем 21 березня, адже протестантська Німеччина прийняла григоріанський календар у 1700 році з домовленістю, що аж до 1699 року всі дати зберігаються чинними.

19 березня, 19:00 Бах&Камералістика 

Перший день фестивалю присвячений постаті Йоганна Себастьяна Баха, на творах якого виростало не одне покоління композиторів. Тільки граючи музику великих майстрів, можна стати освіченим музикантом, певен був Шуман. І звісно, слухаючи її.

У програмі концерту звучатимуть два ретельно дібрані твори Роберта Шумана та Василя Барвінського. Обидва написані у час першого розквіту їхніх талантів. Тож Бах і камералістика в романтичному стилі.

Трансляція доступна тут.

20 березня, 19:00 Мандруючи з Бахом

1890 рік – у маленькій угорській гімназії дав перший сольний концерт Ерньо Донаньї, композитор і піаніст, чия музика впевнено крокує новим світом.

1930-й, Токіо – Тору Такеміцу, перший славетний японський композитор і безкомпромісний авангардист, з’явився на світ.

1942 рік. Німецький концтабір. Чеський композитор Ервін Шульгоф, що тільки тепер повертається із забуття, помер від туберкульозу.

1958 рік, Париж. У цей час патріарх сучасної угорської музики Дьордь Куртаг написав свій опус №1, Струнний квартет, що позначив його одужання від важкої депресії.

2023 рік, Львівська філармонія. Під час війни у центрі Європи ми маємо змогу слухати музику відомого сучасника, львів’янина Юрія Ланюка.

Що відбулось напередодні всіх цих начебто не пов’язаних між собою подій? 1685 рік – у містечку Ейзенах в Німеччині народився наймолодший з великого сімейства міського музиканта, видатний і знаменитий Йоганн Себастьян Бах.

Трансляція доступна тут.

21 березня, 19:00 Зі Львова в Бранденбург

Заключний день фестивалю «Наша Бахіана» пройде під знаком бахівських Бранденбурзьких концертів. Серія із шести досконалих зразків музики для оркестру є втіленням зрілого стилю прославленого митця.

Саме в цьому опусі Бах постає не тільки майстерним представником своєї доби, а й сміливо дивиться у бік майбутнього – він пише музику, яку потім знавці іменують передвісницею класичної симфонії.

Як завжди, високий, динамічний тонус творінь Баха поєднується з яскравим жанровим обличчям кожного з концертів циклу. Артистичне і дотепне змагання солістів та оркестру композитор віртуозно поєднує з інтелектуальними роздумами про вічне: самобутню красу кожної миті, кожної паузи – і кожного звука.

Трансляція доступна тут.

Автор проєкту – Устим Жук.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *