ОСТАННІ НОВИНИ

Україна виграла медальний залік Кубку Європи з метань

Андрій Котенський

|

Українські легкоатлети вибороли чотири золоті та одну срібну медаль на Кубку Європи з метань, що проходив цього вікенду у португальській Лейрії. Це дозволило Україні завершити змагання на першому місці у командному заліку, повідомляє НОК України.

Програма змагань Кубка Європи складалась із чотирьох дисциплін: штовхання ядра, метання диска, метання молота та метання списа. У кожному виді проводились турніри серед дорослих чоловіків та жінок, а також серед молоді до 23 років.

За даними Суспільне спорт, першу нагороду на Кубку Європи з метальних легкоатлетичних дисциплін. «Срібло» молодіжної першості (вікова категорія до 23 років) здобув 18-річний метальник диска Михайло Брудін.

Вже у першій спробі Брудін відправив снаряд на 58.60 метра. Та за підсумком перших кидків вийшов на друге місце, позаду лише чинного чемпіона Німеччини серед молоді Стівена Ріхтера (58.69 метра).

Попередній особистий рекорд Брудін встановив лише в лютому в Іспанії — на зимовому національному чемпіонаті, де змагався поза заліком. Тоді найкращий результат Михайла склав 56.28 метра.

Перше «золото» на Кубку Європи Україні приніс 22-річний Михайло Кохан, який з молодіжним рекордом сезону виграв змагання у метанні молота.

Вже з другої спроби Кохан метнув снаряд на переможні 74.40 метра. Цей показник був найкращим у молодіжному турнірі, проте поступався кидку чинного віцечемпіона Європи, угорця Бенце Халаса в дорослому фіналі (74.65), що проходив у той самий день.

Кохан закріпився у статусі переможця після найкращої, п’ятої спроби – 75.80 метра. Цей результат перевершив і переможний показник Халаса в дорослому турнірі, і став новим світовим рекордом сезону-2023 у віковій категорії U23.

Кохан втретє в кар’єрі здобуває «золото» метального Кубка Європи. Він також тріумфував на змаганнях у 2022-му та 2019 роках, в обох випадках – саме у молодіжному турнірі.

На найвищу сходинку п’єдесталу серед молоді зійшов також 19-річний Артур Фельфнер, що виборов третю медаль для України в метанні списа.

Найкращий кидок Фельфнер продемонстрував у першій спробі – 80.09 метра – та одразу захопив лідерство у заліку.

У трьох подальших вдалих спробах українець кидав за 78 метрів, проте не повторив власний найкращий результат. Та будь-яка зі спроб Артура гарантувала йому «золото» – топ-показник срібного призера, француза Ленні Бріссо становив 72.55 метра.

Результат Фельфнера у Лейрії на 9 сантиметрів поступився його першому «золотому» показнику року – 80.18 метра на чемпіонаті України в Кам’янці-Подільському. Та став п’ятим найкращим показником у кар’єрі українського легкоатлета.

26-річний Роман Кокошко з третім топ-результатом сезону у світі здобув «золото». Вже у першій ж спробі на 20.99 метра Кокошко захопив лідерство. І утримував його до третьої спроби: люксембуржець Боб Бертемес першим штовхнув ядро за 21 метр (21.21 м) та вийшов у лідери змагань.

Лідерство Бертемеса трималося до п’ятої спроби Кокошка. Вона стала для українця рекордною: він штовхнув ядро на 21.52 метра, повернувши собі лідерство у змаганнях. У підсумку жоден із легкоатлетів, включно з Бертемесом, так і не зміг випередити Кокошка, а українець став переможцем змагань.

Спроба Кокошка на 21.52 метра є третім найкращим результатом сезону у світі.

21-річна українська метальниця молота Валерія Іваненко-Кириліна – також тріумфувала у віковій категорії до 23 років. Спортсменка завоювала четверте «золото» для України та п’яту медаль загалом.

На Кубку Європи з метань Іваненко-Кириліна не була головною фавориткою, хоча у своїй віковій категорії за найкращим результатом у кар’єрі вона була на другому місці. Водночас, цей результат (67.04 метра) був встановлений у 2019 році.

Перші дві спроби на Кубку Європи-2023 від українки були невдалими, у третій – вона метнула молот всього на 49.05 метра, після чого у п’ятій спробі – на 60.04 метра. З цим результатом вона перебувала на передостанньому місці перед заключною спробою змагань.

А от уже в заключній спробі Валерія Іваненко-Кириліна метнула молот на 65.51 метра – цей результат підняв її на перше місце. Ніхто з суперниць не зміг покращити його, українка стала переможницею змагань.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *