ОСТАННІ НОВИНИ

У центрі Львова військові урочисто заспівали Гімн України

Андрій Котенський

|

Цьогоріч виповнюється 158 років з дня першого публічного виконання Державного Гімну України. З цієї нагоди сьогодні на площі Ринок, перед міською Ратушею, відбулось урочисте виконання Гімну України, повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

У події взяли участь військовослужбовці та курсанти Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, Львівського державного університету внутрішніх справ та Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, працівники поліції, вимушено переміщені українці, представники влади та громадських організацій, духовенство та всі охочі містяни й гості Львова.

Спершу військові розгорнули перед міською радою великий прапор України, розміром 12м х 17м, а після усі разом урочисто заспівали «Ще не вмерла України…».

Зазначимо, урочисте святкування з нагоди першого публічного виконання Гімну України відбувається на площі Ринок перед міською радою вже не один десяток років. Всі попередні рази кількість мешканців, які брали участь у спільному виконанні Гімну, сягала більше тисячі.

«Зараз, коли наші воїни – наші нові Герої боронять святу українську землю, Гімн має винятково особливе значення для нас всіх і є тією непорушною духовною ланкою, що єднає нас із попередніми генераціями борців за свободу України.», –повідомив начальник НАСВ Павло Ткачук.

Довідка

Державний гімн України «Ще не вмерла Укаїна»: слова – Павло Чубинський (1862); музика – Михайло Вербицький (1863).

Вперше вірш Павла Чубинського був опублікований у 1863 році у львівському журналі «Мета». Перше публічне виконання відбулось 10 березня 1865 у Перемишлі з нагоди урочистостей до річниці смерті Тараса Шевченка. У 1917-1920 роках «Ще не вмерла Україна» став одним з державних гімнів УНР та ЗУНР. Визначною подією стало також виконання гімну «Ще не вмерла Україна» 9 квітня 1990 року у Львівській опері перед початком сесії Львівської обласної ради народних депутатів ХХІ («першого демократичного») скликання.

Відео: Твоє місто

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *